Un evreu care umbla prin comunitate şi îl vorbea de rău şi chiar îl bârfea sau calomnia pe rabinul acesteia. După o perioadă de timp omul şi-a dat seama de greşeala sa, a regretat că l-a vorbit de rău pe rabin, şi i s-a înfăţişat pentru a-i cere iertare. Omul respectiv s-a arătat foarte mâhnit pentru ceea ce făcuse rău şi era dispus să facă aproape orice pentru a primi, în felul acesta, iertarea rabinului. Rabinul i-a spus atunci că primul pas în a îndrepta ceea ce greşise este să ia trei perne mari pline cu pene şi puf şi apoi să le desfacă şi să lase vântul să ia penele pentru a le răspândi apoi pretutindeni. Omul a ascultat şi a realizat întrutotul instrucţiunile rabinului şi apoi s-a întors la el şi l-a înştiinţat că i-a îndeplinit cererea. Atunci rabinul i-a spus: ,,Acum eşti gata pentru cel de-al doilea pas pe calea corectării a ceea ce ai făcut rău. Du-te, te rog, şi adună, una câte una, toate penele.” După câtva timp omul în cauză s-a întors şi a spus că a realizat că este imposibil să reuşească aceasta. Atunci rabinul i-a spus: „Deşi s-ar putea ca tu să regreţi sincer şi să vrei într-adevăr să repari tot răul pe care l-ai făcut, iată că este la fel de imposibil să-l repari, cum îţi este imposibil să aduni la loc toate penele din perne.”
Mi-am adus aminte de această pildă după ce am citit în presă, zilele trecute, cum ministrul Culturii a spus că ”Hamlet este unul dintre marii scriitori pe care i-a dat umanitatea”.
Deși sunt obișnuit cu perle de acest gen, am înghițit știrea ca pe o gălușcă. O voce înceată îmi spunea totuși că parcă e prea de tot.
Ministrul Ionuț Vulpescu, despre care nu spun acum că e bun sau rău, a fost făcut de rahat de toată presa, tabloidă și nu numai.
Vulpescu a reacționat pe Facebook, la ceva timp după incident. A postat înregistrarea intergală și a explicat ce s-a întâmplat. Iată ce spune:
”Dreptul la adevărAcesta nu este un drept la replică. Deși mi s-a reproșat că nu am uzat de acest drept, după mizerabila manipulare de presă din care rezultă că eu aș fi spus: ”Hamlet, unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat umanitatea”. Este doar un drept la adevăr.Sunt dezamăgit să văd că unele persoane sunt mai interesate de faptul că (pe fondul oboselii și gândindu-mă la piesa lui Shakespeare) l-am alăturat pe Hamlet lui Cervantes, corectându-mă însă imediat, cum rezultă și din înregistrarea „incidentului”, pe care o postez în totalitate, pentru a judeca singuri despre ce a fost vorba (min. 00:31). Faptul că am anunțat, în aceeași declarație, reducerea TVA pentru cărți, o măsură care va ajuta cu adevărat domeniul culturii – inclusiv pe cititorii lui Shakespeare, care, văd cu bucurie, sunt foarte mulți -, a fost irelevant pentru acestea. Din nefericire, veștile bune nu atrag.
Ironia este că singur le-am indicat eroarea mea jurnaliștilor și am rectificat imediat, dar, din păcate, această parte a fost tăiată la montaj. Regret să constat că tabloidizarea a ucis onestitatea profesională și respectul pe care ni-l datorăm unii altora. Ura, linșajul mediatic, abordarea conflictuală a oricărui eveniment și a oricărei probleme ucid dialogul, fac imposibile soluțiile care cer consens și întrețin o stare de încordare în societate. Nu suntem perfecți, greșim și, dacă ne respectăm între noi, ne asumăm civilizat greșelile.
Am fost conștient că pot deveni o țintă pentru unii în momentul în care am acceptat să fac parte din Guvern, dar nu credeam că lucrurile pot merge atât de departe. Mi-am propus o serie de obiective, pe care le consider importante pentru a face din cultură un domeniu cu adevărat prioritar pentru guvernare, iar astfel de „incidente” nu mă vor întoarce din drum. Le mulțumesc celor care m-au susținut și mă susțin. Solidaritatea lor este importantă pentru mine, ca om, nu ca demnitar.”
Iată și înregistrarea: https://www.facebook.com/video.php?v=782210591892475Toată lumea greșește, mai ales când vorbește liber. Omul s-a corectat în câteva secunde, dar ziariștii au preferat să taie acest lucru. Au mințit. Au manipulat. Dacă știrea ar fi fost numai despre reducerea TVA la cărți cu siguranță că ar fi avut mult mai puține accesări.
Din păcate, așa fac presă multe ziare din România. De ce? Pentru că asta cere publicul, așa a fost educat. Un păcătos cerc vicios în care ne afundăm pe zi ce trece.
Sursa foto: Facebook/Ionut Vulpesc