„Facem parc”, spune Primăria Constanța. „În ce an?”, întreabă constănțenii

La începutul anului 2022, RAEDPP Constanța i-a întrebat pe constănțeni ce vor să se construiască în locul Galeriilor Soveja: parc sau parcare.

La începutul anului 2022, RAEDPP Constanța i-a întrebat pe constănțeni ce vor să se construiască în locul Galeriilor Soveja.

La sondaj au răspuns 1.777 de persoane, iar45% dintre aceștia au spus că în locul bazarului ar trebui să fie amenajată o parcare. Pe de altă parte, 65% din cei care au răspuns chestionarului au spus că își doresc o investiție publică, semn că nu vor blocuri sau magazine.

„Avem rezultatele Studiului de oportunitate comandat de RAEDPP Constanța privind administrarea eficientă a terenului, pe care am decis să vi le comunic, având în vedere că a suscitat interesul locuitorilor municipiului. Conform studiului, care va fi supus aprobării de către Consiliul Local Constanța, cea mai bună modalitate pentru a crește calitatea vieții locuitorilor și utilizatorilor zonei este înființarea unui parc. Cu toate că lucrările de demolare creează  disconfort, am convingerea că acestea sunt necesare pentru ca orașul nostru să respire.“, spunea directorul RAEDPP de atunci, Teo Hira.

Acesta a preluat între timp conducerea Confort Urban SRL. Făcuse însă tot ce ține de el.

Terenul de circa 3.000 de mp a ajuns, prin hotărâre a Consiliului Local Constanța, din administrarea RAEDPP în cea a Primăriei Constanța, având în vedere că RAEDPP nu poate legal nici să construiască parcuri, nici să le întrețină.

De când a ajuns la primărie, pe proiect s-a așezat praful. Și la propriu, și la figurat.

În tot acest timp nu s-a întâmplat nimic pe teren. Ajuns în pragul exasperării, un locuitor a ajuns să scrie pe panoul care anunță apariția unui parc: „ÎN CE AN?”

„Lucrările sunt necesare pentru ca orașul nostru să respire.”, scrie pe panou acel. În ce an va respira?

Proiectul avansează lent. La sfârșitul lunii iunie, Primăria Constanța a emis certificatul de urbanism pentru „amenajarea spațiu public situat la intersecția străzii Soveja cu strada Ștefăniță Vodă – amenajare peisagistică Parc Soveja și reconfigurare circulație”. Acesta pas este urmat de studiu de fezabilitate, proiectu pentru autorizația de construire, proiectu tehnic, detaliile de execuție și asistență tehnică.

„Acolo vom face parc, așa cum au cerut cetățenii. Deocamdată se face caietul de sarcini pentru realizarea proiectării”, a dat asigurări primarul Vergil Chițac, într-o conferință de presă, ignorând că aproape jumătate au cerut parcare.

E drept, întârzierea a fost cauzată și de soluționarea unor aspecte legale privind amplasarea Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Iosif Mărturisitorul”, aflată lângă viitorul parc. În ședința Consiliului Local Constanța de la sfârșitul lunii iunie, consilierii locali au aprobat modificarea HCL 416/2001 privind atribuirea în folosință gratuită a unui teren în suprafață de 1.100 mp, în vederea edificării lăcașului de cult, în sensul repoziționării amplasamentului, în documente. A fost necesară această modificare, căci „amplasamentul aprobat prin HCL 416/2011, ce a făcut obiectul autorizațiilor de construire 354/07.03.2007, respectiv 654/19.04.2012, pe care a fost edificat lăcașul de cult nu a fost respectat la momentul construirii. Lăcașul de cult a fost edificat parte pe amplasamentul aprobat prin HCL 416/2001, parte pe terenul din imediata vecinătate a acestuia”.

Primăria Constanța ne-a obișnuit cu ritmul extrem de lent de lucru. De pildă, pe 14 ianuarie 2021, city managerul Felicia Ovanesian a anunțat că va face un parc în zona Registrului Auto Român și a cerut „nițică răbdare”. A fost nevoie de un an și nouă luni numai pentru a muta RAR-ul de acolo. Până la realizarea unui parc e cale lungă – dacă se va realiza vreodată.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

A murit prim solistul Teatrului Național de Operă și Balet Constanța

sâm sept. 24 , 2022
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța a anunțat decesul prim solistul de operă Laurențiu Severin. „A fost un artist minunat, a iubit și a respectat instituția pe care a reprezentat-o și pe toți cei ce i-au fost colegi și parteneri de scenă. Prin dispariția sa fulgerătoare […]

V-ar putea interesa și: