Factura la curent electric a crescut cu 92,18% în ultimul an. Salariile s-au majorat cu numai 0,5%

De la 1 ianuarie 2021, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici se formează liber. Până atunci, era stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De atunci, companiile de pe piață fac ce vor. Ele centrează, ele dau cu capul. Și, conform proverbului „când pisica nu-i acasă șorecii joacă pe masă”, tarifele au explodat.

Am făcut un calcul raportat la consumul propriu. Este vorba despre un apartament mediu din municipiul Constanța. Furnizorul energiei electrice este Enel.

Factura pentru curent electric emisă pe 3 septembrie 2020 a fost de 334,62 lei. Consumul: 520 KW, rezultă un preț 0,64 lei per KW.

Factura Enel pentru curent electric emisă pe 3 septembrie 2021 a fost de 608,03 lei. Consumul a fost de 750 KW, rezultă un preț 1,23 lei per KW.

Așadar, kilowattul a crescut de la 0,64 lei la 1,23 lei, ceea ce înseamnă, procentul, o majorare cu 92,18%.

În ultimul an, salariul nu s-a dublat. Cele mai recente date furnizate de Direcția Județeană de Statistică sunt pentru perioada iunie 2020 – iunie 2021. „Salariul mediu net a fost, în iunie 2021, cu 4,5% peste nivelul înregistrat în luna iunie 2020. Luând în calcul rata inflaţiei din ultimele 12 luni, câştigul salarial mediu net este, în termeni reali, mai mare cu 0,5% în luna iunie 2021 faţă de iunie 2020.”, se arată într-un buletin statistic al instituției. De subliniat că nu se face o defalcare între salariul la stat și cel din mediul privat.

Ce e de făcut? Guvernanții ne spuneau că ne putem alege furnizorul. Ușor de zis, mai complicat de făcut. Am vrut, prin primăvară, să aflu ce condiții are Hidroelectrica, companie aflată în proprietatea statului român. După 2 ore de așteptare la telefon, timp în care n-a răspuns nimeni, am renunțat. Dacă atunci când vrei să faci un contract aștepți atât, oare cât durează să semnalezi o defecțiune?

Oamenii nu înțeleg ce trebuie să facă exact, nici nu li s-a explicat bine, iar când vrei să schimbi furnizorul te lovești de tot felul de chestiuni din acestea. Mai important însă este că aceste creșteri sunt universale, nu se regăsesc numai la Enel. Deci, oriunde te-ai mutat, cam tot același drac.

Am realizat o simulare pe site-ul ANRE, care are un are un comparator de tarife. Am introdus datele facturii ENEL. Am primit 139 de oferte, cuprinse între 500,40 lei și 1,174.44 lei.

Din păcate, creșterea aceasta colosală a prețului nu se regăsește în servicii mai bune măcar. Curentul pică la fel, strică unele aparate electrice și/sau electronice, iar de obicei vinovat este clientul.

Mulți oameni se gândesc deja cu groază cum vor trece peste această iarnă, ținând cont că și prețul la gaze naturale a explodat.

Preţurile gazelor naturale înregistrează creşteri istorice şi reprezintă o veste proastă pentru toată lumea, de la producătorii de ceramică din China la clienţii patiseriilor din Paris, arată o analiză realizată de Institute for Energy Economics and Financial Analysis, potrivit căreia iarna care va veni va da lumii o lecţie dureroasă despre cât de importante au devenit gazele pentru economie, transmite Bloomberg.

Costul gazelor naturale se află deja la niveluri record pentru această perioadă pe majoritatea pieţelor şi va creşte probabil în continuare, riscând să pună în pericol redresarea din pandemia de Covid-19.

Preţurile prea mari ar putea reduce cheltuielile oamenilor şi eroda salariile prin inflaţie, iar băncile centrale vor avea de luat decizii dificile.

Mai rău decât atât, actualele deficite de ofertă ar putea avea un efect negativ asupra activităţilor industriale, chiar să provoace pene de energie în ţările aflate în dezvoltare, ceea ce ar putea duce la declanşarea unor tulburări sociale.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Factura la curent electric a crescut cu 92,18% în ultimul an. Salariile s-au majorat cu numai 0,5%

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Încep lucrările de frezare a carosabilului pe un tronson al bulevardului Mamaia din Constanța

lun sept. 6 , 2021
Primăria Constanța a anunțat că simultan cu  lucrările de recondiționare a infrastructurii pietonale pe tronsonul delimitat de strada Mircea cel Bătrân și strada Prelungirea Bucovinei, se modernizează zona carosabilă. Echipele administratorului drumului public vor interveni marți noapte cu utilaje pentru decopertarea asfaltului existent pe sensul de mers către strada Prelungirea […]

V-ar putea interesa și: