România a făcut un pas înapoi în încercarea de eliminare a vizelor pentru intrarea în Statele Unite ale Americii.
Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetăţeni români în scop turistic sau de afaceri este de 17.03% în anul 2021, în creştere faţă de 2020, când a fost 10,14%, iar condiţia pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.
Conform Departamentului de Stat, rata ajustată de refuz pentru vizele destinate călătoriilor turistice şi de afaceri, după criteriile programului Visa Waiver, a fost de 17,03% în cazul României, la sfârşitul anului fiscal 2021.
În 2020, rata de refuz pentru România a fost de 10.14%, în timp ce în 2019 procentul a fost de 9.11%. Tot sub 10% a fost și în 2014, respectiv 9,8%.
Conform Datelor Departamentului de Stat, în 2006, acest procent era de 34,1% în cazul României.
Potrivit legislaţiei americane, ţările care doresc să adere la Programul Visa Waiver (scutire de vize) trebuie să înregistreze o rată de refuz mai mică de 3%.
Autorităţile SUA calculează rata de refuz la sfârşitul anului fiscal.
România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.
Întrebat, marţi, despre ridicarea vizelor pentru SUA, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns:
„Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare şi destul de stricte. Momentan, România nu le îndeplineşte – rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuţia politică pe renunţarea la vize. MAE lucrează pe această speţă, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice. Avem un nou ambasador al României în SUA care este foarte preocupat şi lucrează intens pe această speţă”.