Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa 2019, ediţia a IV-a, şi-a făcut intrarea în scenă cu spectacolul „Întoarcerea de acasă”, construit pe textul lui Ștefan Caraman, câştigătorul Consursului de Dramaturgie al FITIC de anul trecut.
Alina Mișoc ne-a vorbit, frust, în „Întoarcerea de acasă”, despre curajul de a ne povesti în faţa lumii exact aşa cum suntem, în urma întâmplărilor ce şi-au pus amprenta asupra noastră. Un spectacol confesiune ce te poartă prin diferite etape ale vieţii.. Regia: Bia Baraboi.
Cel de-al doilea spectacol, „Și n-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, în regia lui Andrei Sever Bârzan, a adus în scenă patru actori (Dan Murzea, Delia Riciu, Oana Moșneagu și Ștefan Mihai), cinci tablouri, șase cupluri, dragoste, conflict, sex, manipulare şi limbaj, toate ambalate într-o comedie despre nereuşită, eşec, ratare, dorinţă şi neîmplinire. Un antibasm comic pentru adulți în care antagonistul a fost fantezia, iar eroul, realismul.
„Libretto Solitudine“ a stârnit, de asemenea, ropote de aplauze la scenă deschisă, cei șapte actori (Mădălina Craiu, Ana Susca, Reka Szasz, Ștefan Huluba, Andrei Cătălin, Kostas Mincu, Sever Bârzan) prezentând publicului constănțean un fals cabaret despre singurătate: 34 de personaje, un text colectiv, o comedie despre lucruri triste povestită în 21 de tablouri.
În esență, Libretto Solitudine, o producție Jamais Vu, este un spectacol colectiv, în care toți și-au exprimat ideile despre singurătate (paradoxal împreună), uneori cântate, alteori dansate, uneori prin clovnerie, alteori fățiș, fără artificii. Regia: Matei Lucaci-Grunberg.
Vă aşteptăm şi astăzi la Teatrul de Stat și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, cu noi producții independente ce, cu siguranță, vă vor trezi sentimente necunoscute poate, stări de bine și emoții perturbatoare.
La lăsarea întunericului, Andreea Bibiri va aduce la viață o femeie ce trece printr-o criză de cuplu. După numeroase tentative de sinucidere, din cauza aventurilor lui extraconjugale, femeia acceptă propunerea soțului de a avea O RELAȚIE DESCHISĂ, de a continua să rămână cei mai buni prieteni, căsătoriți fiind, în timp ce au o viață (exclusiv) sexuală în afara căsniciei. Așadar, la Teatrul de Stat Constanța, de la ora 21.00, vă invităm la un spectacol despre eșec și căsătorie, dar și despre iubire și speranța de a o regăsi.
Organizatorii vă mulţumesc pentru interesul arătat şi reiterează faptul că intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa 2019, ediţia a IV-a este organizat de Art Society Center şi finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.
Iată și restul programul de astăzi:
Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare“
16.30 – Probleme la 17 ani – Trupa Shakespeare
De: Kelly Fremon Craig
Regia: Dorin Eugen Ionescu
Distribuția: Anisia Bandi Turtoi, Yasmina State, Irina Oancea, Dragoș Șerban, Steven Radomir, Dodi Jawad, Alex Figaro
Durata: 50 min
De parcă viața de licean nu era oricum suficient de complicată, totul devine și mai greu de suportat pentru Nadine, după ce Krista, cea mai bună prietenă a ei, se combină cu fratele ei mai mare.
18.30 – Cine credem noi că suntem – Trupa Praf de stele
De: John Hughes
Adaptare dupa filmul The Breakfast Club
Regia: Arina Cojocaru
Distribuția: Mihaela Anghel, Clara Harasim, Ana Sălăgeanu, Catinca Hanțiu, Robert Ioan, Gabrian Gheorghiu
Durata: 45 min
Cinci elevi din categorii sociale diferite trebuie să petreacă o zi de sâmbătă, împreună, în detenție. Au opt ore la dispoziție ca să descopere cine sunt cu adevărat. La finalul zilei, niciunul dintre ei nu va ieși din sală la fel cum a intrat. Câte lucruri pot avea în comun un tocilar, o „prințesă“, un sportiv, o ciudată și o rebelă?\
Teatrul de Stat Constanța
18.00- Necăsătoria – Teatrul de Artă
Regia: George Constantinescu
Distribuția: Ariadna Elena Șeulean, Theo Costache
Întrebările sunt simple: Care este legătura dintre iubire și căsătorie? Cât este tradiție/educație și cât este dorință, în decizia unei căsătorii? Cât ajută sau cât încurcă iubirea o căsătorie? Vrem sau trebuie să ne căsătorim?
„Necăsătoria“ este piesa perfectă pentru cei căsătoriți, cei care vor să se căsătorească, cei care nu vor să se căsătorească, cei care s-au gândit să se căsătorească, cei care știu un cuplu căsătorit, cei care știu pe cineva care nu trebuia să se căsătorească și pentru toți ceilalți.
Proiect: Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța 2019
Valoarea Totală a Proiectului: 278.300 lei