Mircea Relu Vizitiu, fost adjunct IPJ Constanța, a recunoscut vinovăția în fața procurorilor DNA, iar Tribunalul Constanța a acceptat condamnarea la un an și cinci luni cu amânarea aplicării pedepsei, scrie Libertatea.
În septembrie 2021, Libertatea a arătat că Relu Vizitiu, numărul doi în Poliția județului Constanța, o avertiza pe șefa de la UPU de la Spitalul Județean că are o plângere penală și îi spunea cine a făcut-o. „Am considerat oportun să vă spun”, argumenta el într-un schimb de SMS-uri cu aceasta.
Ce nu știa el era că numărul de telefon care aparținea unei firme fondate de doctoriță se afla în proprietatea fostului ei soț, chiar cel care o reclamase. Iar soțul a păstrat mesajele care dovedeau că polițistul oferea informații din potențiale anchete.
Un an mai târziu, bărbatul a fost înlăturat din post și s-a pensionat pe 1 august 2022. După o lună, Relu Vizitiu a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, iar Tribunalul Constanța a oficializat marți condamnarea de un an și cinci luni cu amânarea aplicării pedepsei, având un termen de supraveghere de doi ani.
Deși există 10 zile pentru ca oricine să poată depună apel, e puțin probabil s-o facă cineva, având în vedere că Tribunalul Constanța a aplicat pedeapsa identică celei agreate de DNA și de inculpat.
Pe 5 septembrie 2022, DNA a sesizat Tribunalul Constanța că Vizitiu este de acord cu pedeapsa de un an și 5 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani pentru:
- permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în formă continuată și
- acces ilegal la sistem informatic în formă continuată și
- divulgarea unor informații nepublice în formă continuată
De ce în formă continuată?
Pe lângă cazul semnalat de Libertatea, confirmat oficial de DNA – „În data de 12 octombrie 2020 inculpatul Vizitiu Mircea Relu ar fi informat o persoană, prin mesaje SMS, că împotriva ei ar fi fost formulată o plângere penală, comunicându-i acesteia atât autorul plângerii, cât și infracțiunea reclamată” -, procurorii au descoperit că șeful adjunct al IPJ nu se afla la prima abatere.
Astfel, spun procurorii, pe 29 iulie 2020, înaintea unei acțiuni comune IPJ Constanța – ANPC, Relu Vizitiu și-a informat soția și o altă persoană că urmează un control la barul de pe plajă pe care îl administrau.
Apoi, la controlul din 30 iulie 2020, nu a fost vizată zona acelui bar.
Tot în 2020, la solicitarea soției sale, Relu Vizitiu a accesat baza de date a MAI pentru a-i „divulga ulterior acesteia datele de stare civilă ale unor persoane de care era interesată”