Conductele cumpărate de Primăria Constanța de la Electrocentrale SA (CET Palas, cum mai este cunoscut) sunt ciuruite.
Nu este o metaforă. Însuși primarul recunoștea că sunt 4 – 5 avarii pe zi. Culmea, înainte de preluare, către presă și constănțeni se raportau mult mai puțin de către conducerea CET, plătită regește.
Conductele ciuruite înseamnă avarii, iar avariile înseamnă oameni care tremură de frig, în locuințe, care nu au apă caldă, dar și pierderi importante, pe care le plătim cu toții. La toate acestea se adaugă subvenția de 58 de milioane de lei pe an, pentru ca Primăria Constanța să se poată lăuda – mincinos – că abonații plătesc numai 250 de lei gigacaloria. De fapt, plătesc 250 de lei direct, plus cotă parte din cele 58 de milioane de lei, care sunt achitate din banii tuturor constănțenilor, fie că sunt racordați sau nu la RADET.
Tudorel Chesoi, fost consilier local, are un proiect prin care aceste cheltuieli pot fi eliminate, proiect care poate reforma acest sistem comunist de încălzire. L-a depus de aproape patru ani la primărie, dar nimeni n-a mișcat un deget.
„Țevile cumpărate de Primăria Constanța de la CET se sparg în fiecare zi. Astăzi au rămas fără căldură și apă caldă mii de locuitori din zona Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Kaufland, Casa de Cultură, Balada, Universitatea Andrei Șaguna. Acum câteva zile, apa caldă era pur și simplu aruncată în stradă. O risipă extraordinară, pe care o plătim cu toții. Numai subvenția ne costă 58 de milioane de lei în fiecare an!
Cu toate acestea, proiectul meu de reformare a sistemului comunist de termoficare, depus acum aproape 4 ani, zace în sertarele primăriei. Domnule primar, faceți ceva pentru ca oamenii să nu trăiască mai rău ca în Evul Mediu. Eu v-am dat soluția, nu rămâne decât să o aplicați!”, a spus acesta, zilele trecute, pe pagina sa oficială de Facebook.
Proiectul cuprinde mai multe variante de eficientizare a sistemului: transformarea punctului termic în punct termic pe gaz, montarea unei centrale termice la nivel de bloc sau montarea unei centrale va nivel de scară.
„Acest proiect nu a fost dorit de domnul primar Făgădău. Dacă ar fi ținut la cetățenii constănțeni, care cheltuiesc foarte mulți bani pe gigacalorie, având în vedere că s-a ajuns la peste 500 de lei, că CET-ul deține un monopol, domnul primar nu a consfințit să dezbată acest proiect de hotărâre. Proiectul ar fi condus la un preț al gigacaloriei de sub 200 de lei. Eu îndrăznesc să spun că o puteam produce chiar cu 150 de lei.”, a declarat acesta.
Tudorel Chesoi a explicat cum se poate reduce prețul. Magistralele de transport ale energiei termice au circa 200 de kilometri. De la CET până la capătul Constanței sunt 10 – 12 km sau chiar mai mult.
„Având în vedere și lungimea acestor magistrale, prin care se transportă agentul termic, există pierderi foarte mari și de apă caldă, și de energie termică. Pierderile sunt estimate de către CET la 30%, dar eu consider că la această oră sunt de 50%. Pierderile sunt suportate de constănțeni. Din acest preț, de peste 500 de lei per gigacalorie, RADET-ul, pentru ce face sau ce nu face le bine, cheltuiește și el 150 lei, eu consider nemeritat.”, a precizat aceasta.
Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos:
Tulcenii ies în stradă din cauza gigacaloriei. La Constanța e mai scumpă. Reacția lui Tudorel Chesoi
Nu s-au cumparat conducte vechi (asta se stia),s-a cumparat afacerea ! Orice avarie devine o afacere ,DECI s-a cumparat afacerea si nu tevile! Cine verifica daca avariile sunt chiar ”adevarate” ?Primarul ?Cate firme castiga din ”rezolvarea” avariilor ? Iaca de ce nu-s dorite solutii civilizate de rezolvare …..Joaca cu tevile aduce bani frumosi