FOTO. Am fost într-un tur special al zonei peninsulare, cu Ziua de Constanța și multe oficialități

Alături de prefect, în timpul turului

Am primit cu bucurie invitația Claudiei Tanislav, de la Ziua de Constanța, de a participa la unul dintre tururile celebrei Diana Slav.

Au participat primarul Decebal Făgădău, prefectul Ioan Albu, viceprimarul Costin Răsăuțeanu. A lipsit motivat, fiind plecat din țară, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, dar instituția a fost reprezentată de Mirela Matichescu, administratorul județului, și de Mihaela Petrachi, director. Au fost și o parte din cei mai importanți oameni de cultură ai județului, am remarcat-o pe Aurelia Lăpușan, de la care mulți dintre noi au avut (și au în continuare) de învățat. I-am văzut și pe Remus Macovei, coloner în rezervă, pe prietenul publicist Cristian Cealera, pe comandorul în rezervă Marian Moșneagu, pe isoricul Sorin Colesniuc, dar și o parte din colegii de presă, printre care amintesc pe Feri Predescu și Steliana Bajdechi.

A fost un eveniment special și inedit, pentru că Diana a pregătit un tur care să ne trimită înapoi în timp, în 1878, anul când Dobrogea s-a unit cu România.

Turul a început de la Muzeul de Sculptură Ion Jalea, a trecut pe la Farul Genovez și a ajuns apoi la casa fostului primar al Constanței, Cristea Georgescu, moment în care s-a dezbătut și o chestiune statistică: al câtelea primar al municipiului este Decebal Făgădău. S-a mers apoi pe strada Remus Opreanu, prefectul care a schimbat radical în bine Constanța și care merită o mai mare recunoștință din partea noastră (o va avea, se pregătesc proiecte frumoase). Evident, statuia lui Ovidius nu putea fi ocolită. La sinagogă ne-am uitat cu tristețe pentru modul în care a ajuns, dar și cu speranță, pentru că președintele comunității evreiești din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, a făcut demersuri pentru reabilitare.

Am văzut singura casă din oraș ale cărei ferestre se deschid după model englezesc, am aflat unde se întindea gara veche, am ascultat propuneri interesante ale celor prezenți către primarul Constanței.

La biserica greacă, singura fără turle din județ, am fost întâmpinați de președintele comunității elene, Anton Antoniadis. Aici, un sobor de preoți a susținut un tedeum. Nu în interior, ci pe treptele bisericii, așa cum se întâmpla în 1878, când erau comemorați soldații-eroi căzuți în Războiul de Independență.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “FOTO. Am fost într-un tur special al zonei peninsulare, cu Ziua de Constanța și multe oficialități

  1. În turul dumneavoastră prin peninsula, cu toate oficialitățile în păr, a observat cineva starea jalnică a pasajului stradal, la doar câțiva ani de la „refacere”? A înțeles cineva că s-au apelat la o soluție scumpă și proasta? Circulația cu mașina prin zona este o experienta inedită de jalonare printre capcanele placajului…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ministrul Felix Stroe, felicitat de comisarul european Corina Crețu

mie nov. 22 , 2017
Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, l-a primit miercuri, 22 noiembrie, la Bruxelles, pe ministrul transporturilor din România, Felix Stroe, pentru a discuta despre proiectele de transport și propunerile de proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), cofinanțat prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și prin […]
Strângere de mână între Corina Crețu și Felix Stroe

V-ar putea interesa și: