România va aloca 1,5 miliarde de euro pentru achiziția a 4 corvete multifuncționale, iar în joc sunt trei companii mari internaționale: Damen, Olanda; Naval Group, Franța; Fincanteri, Italia.
Sâmbătă, 6 aprilie 2019, olandezii au profitat de prezența unei fregate la exercițiul Sea Shield 2019, pentru a prezenta presei și celor interesa(n)ți una dintre cele mai performante nave din flota Marinei Regale Olandeze: HNLMS Evertsen (F805).
Deși construită în 2001, este o navă care face încă parte din Champions League, așa cum îi place să spună comandantului ei, Sjoerd Feenstra. Are la bord tehnică militară americană, de la harpoane la torpile și radare performante. Chiar dacă are aproape 20 de ani, va face față cu brio și pe viitor, pentru că poate fi îmbunătățită.
Una dintre tehnologiile care o fac atractivă este capabilitatea stealth, adică faptul că este invizibilă pentru radarele inamice. E o navă mare, are 144 de metri lungime, dar rapidă, poate înainta cu 28 de noduri, adică aproximativ 52 de kilometri pe oră. E dotată cu două motoare pe motorină și două turbine pe gaz, Rolls Royce, care produc împreună câțiva zeci de mii de cai putere.
Olandezii vor să vândă o navă asemănătoare și României. Ceva mai mică, pentru că România vrea corvete, nu fregate, dar cu aceeași tehnologie la bord. Pun accentul pe tehnologia americană, dar și pe faptul că aici, la Galați, s-a construit cea mai mare navă din flota militară a Olandei. „Avem tot ce ne trebuie, inclusiv oameni”, e concluzia lor.
Olandezii au vândut nave de război peste tot în lume, din Indonezia până în Mexic. Acolo, în Mexic, operațiunile sunt supravegheate de români. „E un avantaj pentru noi că lucrează români”, spune un domn care vizita nava odată cu presa, dar care n-a vrut să-și destăinuie numele.
I-am întrebat în cât timp pot construi o astfel de fregată. „În trei ani”, mi se spune fără ezitare. Și mi se mai spune că nu este deloc un timp îndelungat, dimpotrivă.
MApN ar fi trebuit să anunțe câștigătorul încă din toamna anului trecut, însă a amânat până acum de două ori. La un moment dat, unul din competitori, Șantierul Naval Constanța (susținut puternic de Traian Băsescu)aliatul celor de la Naval Group, a atacat în instanță procedura, dar apoi a renunțat la proces.
Cum spuneam, miza este imensă. Nu e vorba numai de bani, ci și de supraviețuire. Cine va câștiga va atrage ca un magnet puțina forță de muncă din domeniu care este calificată și care mai este în România. Cine pierde, se poate trezi fără muncitori, și fără muncitori pui lacătul pe poartă.
Mai jos puteți urmări două interviuri scurte realizate la bordul HNLMS Evertsen, unul cu comandantul, celălalt cu responsabilul camerei de comandă.
Vă recomandăm și: