Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au protestat, vineri după-amiază, în fața instituției, împotriva modificărilor aduse sistemului de justiție de ordonanța de urgență a ministerului public. Au cerut independența justiției în fața politicienilor.
Au ieșit la ora 16.00 pe scările clădirii și au stat, tăcuți, 30 de minute, cu foi A4 pe care erau tipărite câteva dintre dorințele lor. Pe ele era scris, printre altele: „Justiție independentă”, „Independența = garanția libertății”, „Stop imixtiunii în activitatea DNA”, ”Independență, nu presiuni”, „Separația puterilor = echilibru, independență, nu imixtiune”. Cele mai multe mesaje pe care le-am văzut spuneau: „Adoptați recomandările MCV”. Printre ei i-am văzut pe Andrei Bodean, șef al DNA Constanța, Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța, și Ciprian Bodu, procuror în cadrul DNA Constanța.
Mai mulți constănțeni au ținut să fie lângă procurori. Au venit cu foi pe care erau scrise mesaje cum ar fi: „Jos Mafia”, „România este Europa”, ”Justiție, nu Corupție” sau „Susținem Justiția independentă!”. Au și scandat sloganuri precum: „Cinste lor, Cinste lor, Cinste magistraților!” și „PSD, ciuma roșie”.
Mai mulți constănțeni au ținut să fie lângă procurori. Au venit cu foi pe care erau scrise mesaje cum ar fi: „Jos Mafia”, „România este Europa”, ”Justiție, nu Corupție” sau „Susținem Justiția independentă!”. Au și scandat sloganuri precum: „Cinste lor, Cinste lor, Cinste magistraților!” și „PSD, ciuma roșie”.
„Se încearcă astfel politizarea numirilor la vârful ministrului public”
În numele protestatarilor a vorbit prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, Viorel Teliceanu, care a declarat că mulți procurori sunt speriați de modificările aduse legilor justiției de către minister.
„Este cea mai grea dintre măsurile pe care le-am luat, pentru că de ceva timp încoace, aproximativ doi ani de zile, s-au tot luat măsuri împotriva sistemului judiciar, cu accent pus pe măsuri luate împotriva procurorilor. Practic, se vrea o destabilizare a capitolului procurorului, iar ordonanța de zilele trecute vine să pună cumva capac tuturor acestor măsuri care au fost luate până acum, și mă refer la încercarea de politizare a numirilor la vârful ministerului public. Dincolo de faptul că au fost adoptate măsuri cu privire la numirea în funcție de procurori general, adjunct, procuror șef DNA, DIICOT și procurori șefi de secții și numirea judecătorilor, care cândva în viața lor profesională au fost procurori, dar avizul s-a dus de la secția de procurori ai CSM în plen. Din plen fac parte și oameni numiți politici, în sensul că sunt votați prin votul eminamente politic al Senatului României, și mă refer la reprezentanții societății civile. Nu mai spun că, evident, se încalcă principiul separării carierelor. Până zilele trecute se punea accentul pe principiul separării carierelor, au fost adoptate legi în sensul acesta, însă constatăm, după câteva zile, că acest principiu nu mai funcționează. Puteam să înțelege că pot fi numiți judecători în funcție la nivelul ministerului public, dacă se întâmpla și viceversa, în sensul de a fi numit președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție dintre procurorii care la un moment dat au fost judecători în viața lor profesională. Dincolo de încălcarea acestor principii, se încearcă astfel politizarea numirilor la vârful ministrului public.”
Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța
Acesta a mai spus că modificări i-au afectat foarte mult pe procurori.
„Din șapte procurori, au plecat patru pentru a deveni judecători, tocmai fiind speriați de aceste modificări, de ce se întâmplă cu cariera lor. Avem un deficit de procurori foarte mare. Numai spun că măsurile preventive nu mai pot fi luate de procurorii stagiari. Și practic, nu avem cu cine să lucrăm. Sper ca de luni încolo să fie din ce în ce mai mulți (n.r. Procurori care să se alături protestului). Nu vă ascund faptul că unii au cumva un sentiment de teamă față de repercursiunile pe care le pot avea aceste proteste. Dar ce am putea păți? Lucrurile se desfășoară în conformitatea cu legea, nu am fost nici obraznici, nici nesimțiți, nici de reacredință”, a spus el.
Declarații video filmate live în timpul protestului puteți vedea pe pagina de Facebook a Constanța 100%, AICI.
Viorel Teliceanu a mai punctat că s-a eliminat cerința de vechime pentru a ajunge procuror general, șef de secție, la DNA sau la DIICOT. Practic, un procuror stagiar, care a devenit procuror definitiv, poate să fie numit procuror general în a doua zi.
„Îmi pun întrebarea: care a fost logica și care a fost necesitatea adoptării acestor modificări?”, a întrebat acesta.
Teliceanu a subliniat că inclusiv instituțiile europene internaționale spun că sunt măsuri care contravin statului de drept.
„Ne-am săturat de acești derbedei”
„Ne-am alăturat protestului pentru că era necesar. Ne-am săturat de acești derbedei, de acești politicieni nenorociți care îi moștenesc pe comuniști. Chiar sunt comuniști, de fapt. Părerea mea e că oamenii nu mai pot suporta și că în viitorul apropiat trebuie să se schimbe ceva pentru că nu pot pleca atât de mulți oameni din țara asta”, a spus unul dintre cei care au venit să îi susțină pe procuri, Marius Antonov.
Comunicat oficial
Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susțin cu fermitate poziția procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, și a secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, față de modificările legislative aduse legilor justiției prin Ordonanța de urgență a Guvernului din data de 19 februarie 2019.
Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susțin declarația de principii a Forului Judecătorilor din România.
Folosindu-se de pretextul necesității modificărilor aduse admiterii la Institutul Național al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență fără a justifica vreo urgență, fără nici un fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparență totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare și Cooperare, obligatorii pentru România, așa cum rezultă din jurisprudența Curții Constituționale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, cu încălcarea art. 125 și art. 131 din Constituția României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 și 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale și cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislația românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanță.
Totodată modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv așa-zișii reprezentanți ai societății civile care de fapt sunt numiți prin votul politic al Senatului României.
În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța s-a decis desfășurarea de activități de protest constând în purtarea de banderole albe la braț, ieșirea în fața instituției și suspendarea activității instituției cu excepția situațiilor care reclamă urgență, respectiv cauzele cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive.
Totodată se suspendă participarea procurorilor în ședințele de judecată penale sau civile, cu excepția cazurilor cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive.
Invităm pe această cale pe toți care doresc să ni se alăture – procurori din cadrul altor unități sau structuri de parchete, judecători, polițiști, cetățeni obișnuiți – în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, începând cu orele 16:00, pentru a protesta față de măsurile abuzive și care pun în pericol arhitectura instituțională a Statului Român, cu consecințe asupra statului de drept din țara noastră.”