Casa cu lei este una dintre cele mai cunoscute clădiri din Constanța. Din păcate, mulți ani a fost lăsată în paragină. A fost deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, de la Grup Servicii Petroliere. Acesta a vândut-o recent.
Recent, Diana Slav, cunoscută pentru tururile gratuite pe care le organizează în special în zona peninsulară, a postat câteva fotografii din interiorul imobilului.
Completare: am fost nevoiți să eliminăm fotografiile de pe site, pentru că cea care le postase inițial nu a avut acceptul companiei să le facă publice. Reprezentanții Monsson ne-au solicitat acest lucru. Ne cerem scuze dacă ați ajuns aici și doreați să le vedeți.
Casa cu Lei a fost cumpărată recent de furnizorul și traderul de electricitate și gaze naturale Monsson Trading, potrivit unui comunicat de presă. Compania vrea să restaureze monumentul istoric, iar renovarea lui ar putea dura trei ani.
„Intenția noastră este de a restaura monumentul istoric și de a-l readuce la adevărata sa valoare. În acest moment, estimăm că renovarea va dura circa trei ani, dintre care, în primul an, ne vom concentra pe obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare demarării lucrărilor de renovare pentru un astfel de monument istoric, iar în următorii doi ani vom face renovarea propriu-zisă”, a declarat Andrei Muntmark, directorul general al Monsson Trading.
Casa cu Lei este una dintre clădirile istorice de referință pentru orașul Constanța, fiind construită între 1895 și 1898 la inițiativa omului de afaceri de origine armeană, Dicran Emirzian. Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Ion Berindei, având un stil arhitectural ce aparține eclectismului, cu elemente din componența clasicismului, renașterii și barocului. Numele său provine de la cei patru lei prezenți pe capitelurile coloanelor de la intrare, un element ce se regăsește pe multe alte schițe ale celebrului arhitect.
„Casa cu Lei” este situată la intersecția străzilor Gheorghe Dumitrașcu (fosta Dianei) și Nicolae Titulescu, iar în prezent este înscrisă în patrimoniul arhitectonic al României și declarată monument istoric de categoria A.
De asemenea, este important de menționat că Monsson Trading are sediul central într-o clădire istorică aflată în vecinătatea „Casei cu Lei”, care a fost renovată complet în august 2022 din fondurile proprii ale companiei.
V-ar putea interesa și: FOTO. Angajat Monsson, semne obscene în trafic
Monsson Trading este o societate parte a Grupului Monsson din Constanța, fiind fondată în anul 2009.
În anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 502.479.686 lei, o pierdere de 16.999.632 lei și datorii totale de 78.566.296 lei.
Monsson Trading furnizează atât electricitate, cât și gaze naturale și este specializată în achiziția de energie verde. Compania cumpără electricitate de la mai mult de 50 de producători de energie din surse regenerabile din România.
Slavă Domnului, cineva sa hotărît să restaureze o asemenea clădire emblematică orașului. Pină acum toți o admirau și plecau mai departe!!!!