Franța intră în carantină națională începând de vineri, până pe 1 decembrie 2020, cel puțin, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a anunţat miercuri preşedintele Emmanuel Macron într-un discurs către naţiune, relatează Reuters, dpa şi AFP.
„Am decis că trebuie să reintrăm începând de vineri în izolarea care a stopat virusul. Măsura este valabilă pentru întreg teritoriul naţional”, a declarat şeful statului într-o alocuţiune televizată.
Noile măsuri pe care le-a anunţat, şi care vor intra în vigoare de vineri, înseamnă că oamenii vor trebui să rămână în locuinţe cu excepţia achiziţionării de bunuri esenţiale, deplasărilor la medic sau orei zilnice de mişcare în aer liber. Oamenii vor avea nevoie de declaraţii pe proprie răspundere pentru a ieşi din locuinţe.
Noul „lockdown” va fi valabil cel puţin până la 1 decembrie. Macron a precizat însă că dacă în două săptămâni situaţia sanitară se va îmbunătăţi atunci guvernul va evalua posibilitatea de a redeschide anumite magazine considerate neesenţiale.
Oamenilor li se va permite în continuare să meargă la serviciu dacă angajatorul va considera că este imposibil să lucreze de acasă şi, o diferenţă faţă de precedenta izolare din martie, cele mai multe şcoli vor rămâne deschise.
Barurile, restaurantele şi magazinele neesenţiale vor fi închise în Franţa începând de vineri în cadrul noului „lockdown”, a precizat Macron.
„Virusul circulă cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste estimări nu au anticipat-o. Ca toţi vecinii noştri, suntem depăşiţi de creşterea bruscă a răspândirii virusului. Suntem cu toţii în aceeaşi situaţie: depăşiţi de un al doilea val despre care ştim că va fi mai greu, mai letal decât primul”, a declarat Macron în discursul său.
Franţa riscă să înregistreze „cel puţin 400.000 de decese suplimentare” în următoarele câteva luni dacă nu se face nimic împotriva epidemiei de COVID-19, în ideea de a obţine o imunitate colectivă, a mai afirmat miercuri Emmanuel Macron.
„Niciodată Franţa nu va adopta această strategie” care ar însemna „trierea pacienţilor”, persoanele în vârstă fiind principalele victime ale pandemiei, a adăugat şeful statului în alocuţiunea sa televizată.
Franţa a raportat marţi 523 noi decese de noul coronavirus într-o singură zi, cel mai ridicat bilanţ zilnic din aprilie.
Germania, restricții timp de o lună
Germania va impune, începând de pe 2 noiembrie, timp de o lună, restricţii de urgenţă care vor include închiderea restaurantelor, sălilor de sport şi a teatrelor, pentru a opri creşterea numărului cazurilor de coronavirus care riscă să suprasolicite spitalele, a anunţat miercuri cancelarul Angela Merkel, transmite Reuters.
„Trebuie să acţionăm acum”, a spus Merkel, adăugând că situaţia este ”foarte gravă”.
Începând de pe 2 noiembrie, reuniunile private vor fi limitate la 10 persoane, care vor putea proveni din maximum două gospodării.
Restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, piscinele şi sălile de sport vor fi închise, iar concertele anulate.
Oamenii vor fi solicitaţi să nu călătorească din motive personale, neesenţiale, iar cazările la hoteluri vor fi disponibile doar pentru călătoriile de afaceri.
Merkel a spus că obiectivul este să se limiteze la minimum impactul economic al măsurilor şi de a menţine deschise şcolile şi centrele de îngrijire de zi.
Germania a fost lăudată pe scară largă pentru menţinerea la un nivel scăzut al infectărilor şi al deceselor provocate de noul coronavirus, sub cele consemnate în multe state vecine, în prima fază a crizei, dar în prezent se află în al doilea val al epidemiei.
În ultimele 24 de ore, numărul cazurilor a crescut cu 14.964, la 464.239, a anunţat miercuri Institutul Robert Koch, agenţia germană care se ocupă de bolile infecţioase.
Numărul deceselor a crescut cu 85, la 10.183, alimentând temerile legate de capacitatea sistemului de sănătate. Merkel a avertizat că spitalele ar putea fi depăşite de situaţie, dacă numărul de infectări va continua să crească rapid.
„Sistemul nostru de sănătate poate face încă faţă acestei provocări, dar în ritmul actual al infectărilor va ajunge la limita capacităţii sale în câteva săptămâni”, a spus Merkel.
Cancelarul a adăugat că autorităţile din domeniul sănătăţii au fost capabile să urmărească originea a numai 25% dintre infectări, ceea ce înseamnă că este dificil de spus care aspecte ale