Fregata „Regele Ferdinand”, prima navă de război a României pe o medalie emisă de statul român

Fregata „Regele Ferdinand”, prima navă de război a României pe o medalie emisă de statul român

Două aniversări deosebite vor fi marcate în cartea de istorie a neamului românesc, prin consemnarea acestora pe fațetele unei medalii aniversare, realizate de Monetăria Statului Român. Filele din trecutul României, aduse în atenția publicului, sunt reprezentate de împlinirea a 155 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I și a 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, care a purtat denumirea ilustrului monarh, distrugătorul „Regele Ferdinand”, tradiție continuată astăzi de fregata „Regele Ferdinand”.   

Ediția limitată a medaliei aniversare „155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I – Întregitorul / Fregata” conține 130 de exemplare, 90 din argint și 40 din cupru, care prezintă profilurile stilizate ale celor două nave de război și chipul monarhului alături de Arcul de Triumf.

Lansarea oficială a medaliei va avea loc la Muzeul Național al Marinei Române, vineri, 2 octombrie, ora 11.00, eveniment la care sunt invitați foștii comandanți ai fregatei „Regele Ferdinand”, actualul comandant și conducerea Flotei. Medalia va putea fi admirată și cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului, care se vor afla la sediul muzeului, vineri, 2 octombrie, orele 10.30-16.00, sâmbătă, 3 octombrie, orele 09.30-16.00, și duminică, 4 octombrie, orele 09.30-13.00.

Arcul peste timp, ilustrat în această emisiune medalistică, prezintă episoade importante din istoria multimilenară a românilor, care îl au ca numitor comun pe Ferdinand I, supranumit „Întregitorul”, sub sceptrul căruia a fost realizată Marea Unire de la 1 decembrie 1918. La scurt timp după moartea sa, numele făuritorului României Mari a fost inscripționat pe bordajul uneia dintre cele două nave intrate, în anul 1930, în compunerea flotei române. Distrugătorul „Regele Ferdinand” a participat la numeroase misiuni de luptă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și la cea mai mare operațiune navală din Marea Neagră, pentru evacuarea trupelor române din Peninsula Crimeea, care a avut loc în anul 1944. Șase decenii mai târziu, în anul 2004, după aderarea țării noastre la NATO, prima navă de război intrată în serviciul Forțelor Navale Române a primit misiunea onorabilă de a purta, cu demnitate și cu cinste, numele Regelui Ferdinand I.

            Fregata „Regele Ferdinand” și-a câștigat un loc binemeritat în cadrul colecțiilor aniversare emise de Monetăria Statului, prin eforturile și realizările de excepție ale echipajului navei, din anul 2004 până în prezent, multe dintre acestea fiind executate pentru prima dată de o navă de război românească. Premierele înscrise de această navă și de echipajul său, în istoria recentă a Forțelor Navale Române, sunt consemnate în anul 2005, prin prima participare navală românească la o operație NATO, în anul 2011, prin executarea primei misiuni reale de luptă de după cel de-Al Doilea Război Mondial, și, în anul 2012, prin tranzitarea Canalului Suez și participarea la o operație UE de luptă împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Modificări privind scenariile de funcționare pentru 18 unități de învățământ din județul Constanța

joi sept. 24 , 2020
Astăzi, 24 septembrie 2020, prefectul județului Constanța, George-Sergiu Niculescu, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sistem electronic, pentru votarea hotărârii nr. 29 a CJSU Constanța. Aceasta prevede modificarea scenariului de funcționare în 18 unități de învățământ din județul Constanța. Astfel, s-a votat în unanimitate trecerea din scenariul […]

V-ar putea interesa și: