Frenezie pe piața imobiliară. Numărul vânzărilor în județul Constanța a explodat în ianuarie

piața imobiliară constanta

De la 1 ianuarie 2024, cota redusă de TVA pentru vânzarea unei locuințe (cu anumite caracteristici și numai pentru prima proprietate), a crescut de la 5% la 9%. Lucrul acesta nu a adus la o scădere a vânzărilor. Dimpotrivă, datele arată o creștere puternică.

Potrivit ANCPI, în luna ianuarie 2023, în județul Constanța s-au vândut 1.237 de proprietăți. În ianuarie 2024, numărul acestora a ajuns la 1.739. Vorbim, așadar, de o creștere cu peste 40%.

Recomandare: Piața imobiliară în 2024: prețuri, tendințe. Ce caută constănțenii

Lucrurile stau la fel în toată țara. De altfel, mai multe tranzacții decât la noi s-au efectuat în București, Ilfov, Brașov, Iași și Timiș. Sub Constanța sunt Suceava, Cluj ș Bihor.

Regulile din 2024

Cota de TVA de 9% se aplică, din 2024, numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice. 

Recomandare: Încep vânzările la Energia Residence, etapa a treia. Va avea grădiniță, parc, spații comerciale. Prețuri și detalii

Potrivit prevederilor, cota redusă de 9% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, definiția pentru acest concept fiind și ea actualizată: pe de-o parte în lege sunt detaliate anumite condiții deja existente, iar pe de alta, sunt introduse și criterii noi. Astfel, condițiile cumulative pe care locuinţele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de TVA de 9% sunt:

  • acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
  • acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar;
  • finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/ la intrare;
  • finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize.

 Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

IPS Teodosie reinterpretează definiția adulterului. Ce se întâmplă dacă vrea ea

vin feb. 9 , 2024
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a făcut, joi seară, încă o afirmație controversată. Acesta spune că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a fost întrebat, joi seară, într-o emisiune la Radio Dobrogea, dacă este normal ca un preot să-i […]

V-ar putea interesa și: