De la 1 ianuarie 2024, cota redusă de TVA pentru vânzarea unei locuințe (cu anumite caracteristici și numai pentru prima proprietate), a crescut de la 5% la 9%. Lucrul acesta nu a adus la o scădere a vânzărilor. Dimpotrivă, datele arată o creștere puternică.
Potrivit ANCPI, în luna ianuarie 2023, în județul Constanța s-au vândut 1.237 de proprietăți. În ianuarie 2024, numărul acestora a ajuns la 1.739. Vorbim, așadar, de o creștere cu peste 40%.
Recomandare: Piața imobiliară în 2024: prețuri, tendințe. Ce caută constănțenii
Lucrurile stau la fel în toată țara. De altfel, mai multe tranzacții decât la noi s-au efectuat în București, Ilfov, Brașov, Iași și Timiș. Sub Constanța sunt Suceava, Cluj ș Bihor.
Regulile din 2024
Cota de TVA de 9% se aplică, din 2024, numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice.
Recomandare: Încep vânzările la Energia Residence, etapa a treia. Va avea grădiniță, parc, spații comerciale. Prețuri și detalii
Potrivit prevederilor, cota redusă de 9% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, definiția pentru acest concept fiind și ea actualizată: pe de-o parte în lege sunt detaliate anumite condiții deja existente, iar pe de alta, sunt introduse și criterii noi. Astfel, condițiile cumulative pe care locuinţele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de TVA de 9% sunt:
- acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
- acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
- sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar;
- finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/ la intrare;
- finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
- instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
- instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize.
Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.