„Frumusețea răpitoare” a târgului de Crăciun din Constanța: mici, ceafă de porc și loc de dat cu pumnul. N-o să vă vină să credeți cu cât se vinde o scovergă

Astăzi s-a deschis târgul de Crăciun din Constanța, despre care primăria a spus că va fi de o frumusețe răpitoare”, pentru care plătim peste 900.000 de lei. N-am putut rezista tentației de a „experimenta magia unei plimbări printre căsuțele din lemn în stil cabană” și de a mirosi „aroma prăjiturilor de Crăciun, mirosul vinului fierbinte” și al castanelor prăjite, cum spunea tot primăria. Am dat însă peste altceva acolo.

De ajuns n-a fost greu. Am folosit mașina, nu autobuzul, pe principiul „fă ce face primarul, nu ce spune”. Spre mirarea mea, am găsit un loc de parcare imediat, chiar în parcarea de la Sala Sporturilor. Două de fapt. Doamna care a parcat în fața mea a plecat odată cu mine, în circa 15 minute.

La intrare, un magazin cu chinezisme pentru copii, kitsch-uri ordinare și sclipitoare. Lângă, o tânără domnișoară cânta pe o scenă, în fața a câtorva oameni, să-i numeri pe degete. Mulți erau atrași de cabanele cu mâncare. Păcat, are voce plăcută.

La „Cabana dacilor”, sfârâiau micii, cefele de porc și frigăruile pe grătare. Un bucătar asudat se ștergea pe frunte și își sufla nasul, înfierbântat de focul pe care stătea magica marfă de Crăciun. Prețuri: 7 lei un mic, 12 lei suta de grame de ceafă de porc, 20 de lei suta de grame de pastramă de oaie, 70 de lei o saramură de crap cu mămăligă. Îmi aduc aminte că am mâncat un prânz cu trei feluri la un restaurant Michelin din Cracovia cu 54 de lei. Niște săraci polonezii!

Punctul de atracție: roata îmbrăcată într-o lumină albastră, așezată în fața Teatrului Național de Operă și Balet Constanța. Biletul costă 15 lei de persoană pentru două minute. A funcționat aproape goală cât m-am învârtit pe acolo. Plătesc inclusiv copilași de peste trei ani.

Atenție! Lângă roată este un stâlp din care ies câteva cabluri. Un copil purtat pe umeri le poate atinge fără probleme. N-am avut nebunia să le ating, îmi doream să ajung întreg acasă.

Atenție și pe unde călcați. Unele gropi sunt acoperite cu bucăți de plastic, altele sunt pline de apă, deși nu a mai plouat de trei zile. În fine, atenție și la mașinile parcate în acest loc magic. Da, sunt și mașini parcate: autoturisme, dubițe. Ba chiar și un utilaj greu.

În spatele roții, nebăgată în seamă de nimeni și ascunsă printre false pungi de cadou, stă statuia „Faun și nimfă” unul dintre monumentele istorice ale județului Constanța, realizată de către sculptorul Constantin Baraschi în anul 1963.

Găsiți și porumb fiert. 15 lei coceanul. Comerciantul e cinstit. Scrie pe etichetă că este congelat. Nici nu avea cum altfel. Găsiți și tradiționalul colac secuiesc – 25 de lei. Clătitele costă între 17 și 22 lei. Bucata, nu perechea. Dacă vă face cu ochiul un cocktail „Pink is hot”, trebuie să plătiți 25 de lei.

Dacă simțiți nevoia să mâncați un „wurst sandwich” în târg, pregătiți 28 de lei.

Sau poate vreți o neaoșă scovergă. 18 lei costă una simplă. Dacă o vreți cu zahăr, e 20 de lei. Dacă sunteți chiar pretențioși și vreți pe ea un strop de Nutella, plătiți 22 de lei. Pentru „pretențioși”, există varianta cu brânză și smântână. 25 de lei.

Lângă zona de mâncare sunt niște mizerii pentru copii. „Pink Date” și „BarberCut”. Ceva chestii în care pui bani ca să poți avea șansă să ridici și câștigi o jucărie. Cireașa de pe tort: un aparat de dat cu pumnul. Un băiețel încearcă să o convingă pe mama lui să îl lasă să-și încerce forța. „Nu e scump, mami”. „N-am mărunt, hai.”, este strategia mamei de a-l lua de acolo. Face doi pași și poate admira, pe lateralul mașinăriei, desenul unei femei care îl privește languros dintr-un costum de baie.

Puteți vedea și un trist carusel Coca Cola, nefolosit de nimeni, dar și alte mașinării în care cei mici își pot încerca norocul. „Hai vinto!” scrie, pe unul din ele, ca să ne aducă probabil aminte de sorgintea noastră latină.

Târgul de Crăciun nu e organizat gratis. Primăria Constanța plătește peste 900.000 de lei pentru el. Dacă vreți să aflați cine ia banii, citiți AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

9 comentarii la “„Frumusețea răpitoare” a târgului de Crăciun din Constanța: mici, ceafă de porc și loc de dat cu pumnul. N-o să vă vină să credeți cu cât se vinde o scovergă

  1. in toata lumea tirgurile de craciun se fac in pietele centrale nu in parcuri Si anul aceste am ratat organizarea Chiar nu e nimeni in primarie sa se priceapa ? aduceti organizatori din alte orase mai destepte La citi bani s-au cheltuit cred ca dna v-a avea de lucru

    1. Cine să se priceapă? Moș Teacă e fost politruc, om cu pregătirea de luptă și politică la Școala de Maiștri și Institutul de Marină. N-a predat nici o disciplină, ci doar aburitul din clanță. Acum pensionar venit la odihnă…

      1. La noi în orășelul copiilor sunt numai speculanți care vor să se îmbogățească peste noapte, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru eliminarea lor din acel spațiu

        1. dacă primarul îl seacă de bani pe comerciant, ăla trebuie să mărească preturile…cam așa merge la CT cu un primar de 2 bani…

      2. Corecție:a predat teoria și construcția navei. Dacă stătea la catedra era OK. Ca primar n-are nicio treaba, ceva mai slab nu se putea. Așa a fost mereu in Constanta, primari slabi, pentru a putea fi controlat portul direct din București și fura plajele in liniște.

        1. Subscriu
          Primar slab, AROGANT caruia nu ii pasa de Constanta, el locuind in Eforie si avand afaceri in Eforie

  2. Și totuși, 20 de lei o biată scoveargă, dă-o încolo, că doar nu-i făcută cu făina aurită. Nesimțire crasă…

    1. Încă nu, dar se lucrează de zor. La copaci, la spațiu verde, la dunele de pământ, la căsuțe nu că e sărbătoare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un polițist de 22 de ani a fost găsit împușcat într-o casă din Cumpăna

joi nov. 30 , 2023
COMPLETARE 1 decembrie: Ce s-a întâmplat cu polițistul de 22 de ani găsit mort în Cumpăna La data de 30 noiembrie, în jurul orei 20.30, Inspectoratul de Poliție Judeţean Constanța a fost sesizat cu privire la faptul că, în comuna Cumpăna, a fost găsită o persoană decedată, care prezenta o […]
politia-criminalistica

V-ar putea interesa și: