Füsun Aramaz este noul ambasador al Republicii Turcia în România. Pe 29 ianuarie, aceasta i-a prezentat președintele României, Klaus Iohannis, la palatul Cotroceni, scrisorile de acrediare.
Füsun Aramaz este o bună cunoscătoare a României și a orașului Constanța, unde a fost consul general în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2013. Înainte de aceasta, a lucrat în cadrul Direcţiei Generale a Consiliului European şi Drepturilor Omului din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, dar și în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Turcia din Kazahstan şi Belgia. După 2013 a activat tot în Ministerul Afacerilor Exterrne.
La plecarea din funcție, a organizat o recepție oficială la care au participat zeci de persoane.
S-a implicat, în perioada când a locuit în Constanța, în mai multe activități sociale, culturale și educaționale organizate atât de comunitatea turcă, cât și de cea tătară. De exemplu, a avut o bună relație de colaborare cu regretatul Virgil Coman, căruia i-a deschis ușile unor instituții din Turcia unde acesta a reuşit să identifice o serie de izvoare cartografice din secolele XVIII şi XIX care fac referire şi la ţinuturile dintre Dunăre şi Marea Neagră.
La finalul mandatului, a declarat, întru-un interviu pentru Ziua de Constanța, că se simte privilegiată pentru că a avut posibilitatea să muncească în această regiune.
„Am fost foarte bucuroasă să îmi exercit funcţia într-o zonă care în ciuda multiculturalismului şi a diferenţelor, prin modelul de convieţuire interetnică promovat, a devenit simbol al toleranţei, iar prin bogăţia naturii, în special a Deltei Dunării, a devenit faimoasă pentru frumuseţea sa. Pe de o parte, despărţirea de prietenii români şi de comunitatea turco-tătară ai cărei membri îi văd ca pe nişte rude, mă întristează. Pe de altă parte, mă simt privilegiată că am avut şansa de a lucra în această zonă; experienţa acumulată, prieteniile legate, legăturile formate, toate acestea fac din mine o persoană norocoasă.”
Aceasta a mai spus că, fără îndoială, posesoare a celui mai mare port la Marea Neagră, Constanţa ocupă un loc important în economia României. Oferind oportunități atrăgătoare şi investitorilor turci, conform datelor furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie, capitalul comun al celor 525 de firme turceşti înregistrate aici, se apropie de suma de 22.5 milioane de euro. A avut o colaborare strânsă cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea care este activă în Constanţa şi împrejurimi adunând în jurul ei oamenii de afaceri turci; pe de o parte am încercat să rezolvăm problemele pe care le-au întâmpinat oamenii noştri de afaceri, iar pe de altă parte am oferit, pe cât posibil, sprijin delegaţiilor diverselor instituţii ale oamenilor de afaceri/investitorilor din Turcia şi Europa care şi-au arătat interesul de a investi sau a căuta locuri de muncă în România.
A mai precizat că, pe timpul misiunii sale diplomatice, pe lângă activităţile consulare curente, împreună cu instituţiile româneşti şi reprezentanţii comunităţii turco-tătare, în colaborare cu organizaţia umbrelă a oamenilor de afaceri turci, a încercat să organizăm diverse activităţi destinate întregului popor român şi în special comunităţii turco-tătare din Dobrogea: a pregătit proiecte culturale, sociale şi academice comune.
„Prin diversele evenimente artistice organizate am încercat să prezentăm cultura turcă, tradiţiile turceşti şi artele contemporane. Prin invitarea tuturor constănţenilor la activităţile organizate în colaborare cu instituţiile oficiale româneşti, cercurile academice, muzee şi alte instituţii am făcut tot posibilul să întărim punţile de prietenie dintre ţările noastre.”, a punctat Füsun Aramaz.
Interviul îl puteți citi AICI.
Revenind la prezentarea scrisorilor de acreditare: cu prilejul întrevederii de la Cotroceni, președintele României a evidențiat soliditatea Parteneriatului Strategic dintre cele două state și a salutat evoluția ascendentă a schimburilor economice, precum și cooperarea pe tematici regionale.
„În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța cooperării în sfera securității, ca parteneri strategici și aliați NATO, într-un context regional dificil, cu precădere la Marea Neagră. Plecând de la raportarea la Turcia ca țară candidată și partener-cheie al Uniunii Europene în diverse domenii, cum ar fi migrația, Președintele României a exprimat disponibilitatea de a sprijini dezvoltarea dialogului UE-Turcia de o manieră acceptabilă ambelor părți. La rândul său, ambasadoarea Republicii Turcia a exprimat dorința țării sale de a aprofunda Parteneriatul Strategic bilateral și a reiterat faptul că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă pentru Turcia un obiectiv strategic.”, se arată într-un comunicat al președinției.
Vă recomandăm și: