Paris este unul din cele mai importante centre culturale din lume. Muzee splendide, care fac dovada geniului cu care sunt înzestrați o parte mică din semenii noștri, sediul UNESCO, orașul de unde a iradiat în lume „le siècle des Lumières”, care l-a adoptat pe Brâncuși, care i-a înmormântat în Panteon, ca pe niște eroi, pe Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Alexandre Dumas, etc. Sunt atât de multe de scrie…
România și PNL s-au gândit că persoana cea mai potrivită să reprezinte Institutul Cultural Român din Paris este Cezar Preda, 62 de ani, de profesie inginer metalurg. Un om de cultură, cunoscător al Franței, potrivit pentru post nu s-a găsit în toată țara asta mare a noastră.
Inginer în comunism, Preda a ajuns viceprimar al Buzăului, apoi șeful serviciului Patrimoniu din primărie.
Preda are o diplomă de inginer metalurg obținută la Institutul Politehnic București. Conform CV-ului publicat pe cdep.ro, Preda are și o licență în economie la Academia de Studii Economice – Centrul Teritorial Buzău, care este, de fapt, o filială ASE de învățământ la distanță. Are și un doctorat în inginerie mecanică, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.
Preda a urmat și cursuri de perfecționare la Colegiul Național de Apărare și al Academiei Naționale de Informații – „Securitate și bună guvernare”, respectiv „Securitate națională”.
După 16 ani în Camera Deputaților, în 2020, Cezar Preda a anunțat că se retrage din politică.
„Sunt de două decenii la vârful politicii. E momentul să vină oamenii tineri”, a spus el la vremea respectivă.
Fostul deputat PNL Victor Paul Dobre, cel care a contestat în instanță eliminarea pensiilor speciale, este susținut pentru Institutul Cultural Român din Lisabona.
Potrivit ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, Victor Paul Dobre nu figurează în acte ca propunere la ICR Lisabona, dar acesta nu a exclus nominalizarea sa.
Conform procedurii, președintele Institutului Cultural Român este cel care înaintează propunerile privind numirea directorilor la filialele ICR din străinătate către ministerul Culturii, ministerul Afacerilor Externe care le avizează și le trimite Parlamentului.
ICR se află în subordinea Parlamentului, iar comisiiile de cultură sunt cele care recomandă plenului validarea propunerilor. Dobre s-a numărat printre foștii parlamentari care au contestat în justiţie eliminarea pensiilor speciale.
Politic, potrivit surselor HotNews.ro, conducerea PNL este cea care îi susține pe cei doi foști parlamentari.
Vă recomandăm și: