Joi, 3 august, compania italiană Saipem SpA şi filiala Saipem România SRL au fost selectate oficial de OMV Petrom, operator al Neptun Deep, pentru dezvoltarea proiectului din Marea Neagră, încheind un contract de 1,6 miliarde de euro cu unicul producător local de petrol şi gaze, conform unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.
Contractual include testarea şi punerea în funcţiune a staţiei de măsurare a gazelor naturale şi a secţiunilor de lângă ţărm şi de pe uscat ale conductei de producţie a gazelor naturale, care vor fi construite de alţi contractori. Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziţii, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare şi punere în funcţiune pentru instalaţiile offshore din cadrul proiectului.
Înfiinţată în 1957, Saipem este o multinaţională italiană de servicii petroliere şi una dintre cele mai mare companii de acest gen din lume. Până în 2016, a fost o filială a gigantului de petrol şi gaze Eni, care ajungea recent la o participaţie de circa 30% din capitalul social al companiei.
Saipem a fost un pionier în forajul offshore şi în construcţia de conducte în Europa. În 1959, a început să foreze petrol în largul coastei Gela din Sicilia, iar la începutul anilor 1960 a iniţiat conducta Central European Line, care se întindea din portul Genova până în Germania de Vest, unde filiala Eni Deutschland construia rafinării în Ingolstadt.
În septembrie 2018, o instanţă italiană a găsit Saipem şi pe fostul director general Pietro Tali vinovaţi de corupţie într-un dosar de luare de mită. Fostul CEO a fost condamnat la patru ani şi nouă luni de închisoare, fiind confiscate 197,9 milioane din cuferele companiei, conform agenţiei de ştiri Reuters, citată de Ziarul Financiar. Ulterior, în ianuarie 2020, în urma unui recurs introdus la Curtea de Apel din Milano, instanţa a achitat definitiv Saipem şi toţi managerii implicaţi.
Cu sediul principal în Milano, Saipem numără circa 30.000 de angajaţi şi birouri în peste 60 de ţări din toată lumea, precum Australia, China, India, Franţa, Regatul Unit, Elveţia, Argentina, SUA, Kazahstan, Maroc, Nigeria, Emiratele Arabe Unite şi Iran.
Acţiunile Saipem sunt prezente pe bursa italiană din 1987, unde se tranzacţionează în scădere cu 79% de la listare încoace. În ultimul an, dinamica acţiunilor este de plus 78,5%, la 1,41 euro pe unitate şi o capitalizare de 2,8 miliarde de euro.
Compania a înregistrat venituri de 5,3 miliarde de euro în S1/2023, în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, când a ajuns la 4,2 miliarde de euro. EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare – profitul operaţional) ajustată a fost de 410 milioane de euro, plus 56%, reiese din raportul semestrial al grupului.
Potrivit Termene.ro, Saipem Romania SRL are sediul pe strada Londra din comuna Ariceștii Rahtivani, județ Prahova. Firma are ca asociați două societăți comerciale din Țările de jos, și anume: SNAMPROGETTI NETHERLANDS BV, cu 99%, și SAIPEM INTERNATIONAL B.V., cu 1%. Administratori sunt doi cetățeni italieni, Fabrizio Farina și Legori Roberto, și o româncă Iordache Cristina.
În 2022 a înregistrat o cifră de afaceri de 578.329.392 lei, un profit de 56.640.633 lei, dar și datorii totale de 617.352.217 lei. A avut o medie de 182 de angajați.
Ce va freaca atata aceste subiecte ! Romania si-a instrainat resursele dand acestea unei alte natiuni incalcand grav Constitutia si este asfel socotita cea mai imbecila natiune de pe glob .Scoateti fratilor articole ,dimineata la pranz si seara ,zi de zi ,pana ce Curtea Constitutionala ne va spune de ce nu apara respectarea Constitutiei.De asemeni publicati zilnic lista cu cei care se fac vinovati de tradarea tarii sa nu uite votantul gogoman de ce se bucura de atata bunastare.