Gazul din Marea Neagră, soluţia pentru independența energetică a României

exploatare gaze

OMV Petrom spune că modificarea până la finalul anului a Legii offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep şi consideră că gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României.

„Pentru 2021, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în jur de 70 dolari/bbl (anterior: intervalul 65-70 dolari/bbl; 2020: 42 dolari/bbl). Marjele de rafinare sunt estimate a se situa in jurul valorii de 5 dolari/bbl (anterior: in jurul valorii de 4 dolari/bbl; 2020: 2,9 dolari/bbl)”, arată raportul grupului.

„Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins după plata dividendelor pozitiv (2020: 0,7 miliarde lei)”, mai arată raportul.

Cererea de produse petroliere şi electricitate se estimează a fi peste nivelul înregistrat în 2020, în timp ce cererea pentru gaze naturale este estimată la un nivel relativ similar cu cel al anului 2020.

„Neptun Deep: modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep. În contextul unui declin abrupt al producţiei de gaze naturale domestice, considerăm că gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României”, se arată în raport.

ExxonMobil şi OMV Petrom sunt acum parteneri cu procente egale în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au arătat că acolo ar exista zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Companiile au amânat însă decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie. ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar producătorul de gaze de stat Romgaz a finalizat negocierile exclusive şi a ajuns la un acord cu ExxonMobil România în ceea ce priveşte termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep. Tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.

Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

Mai mult despre acest subiect puteți citi în ConstantaFinanciara.ro.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bogdan Bola întoarce spatele PNL, partidul care l-a făcut director și parlamentar

vin oct. 29 , 2021
Bogdan Bola a declarat, vineri, că se retrage din grupul parlamentar PNL și va activa, de acum înainte, ca parlamentar neafiliat. Bogdan Bola a fost ales deputat pe listele PNL Constanța. PNL îl propulsase, anterior, și în funcția de director al ABADL Constanța, deși nu avea experiența necesară. Probabil că […]

V-ar putea interesa și: