General american: Dacă Rusia câștigă în Ucraina, este începutul destrămării ordinii internaționale bazate pe reguli

Wesley Clark, fost comandant al Forțelor Aliate din Europa, a declarat într-o conferință organizată de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) că, dacă Rusia câștigă în Ucraina, este începutul destrămării ordinii internaționale bazate pe reguli. Acesta a avertizat că, în cazul în care apărarea Ucrainei se prăbușește, armata rusă va ajunge la granițele NATO și nu se va opri acolo.

Ei bine, să începem prin a ne întoarce la început. Nu l-am tratat niciodată pe Putin în mod corect. Nu l-am tratat cum trebuie în timpul celei de-a doua administrații Bush, deoarece, în mod clar, nu este creștin și nu apără cu adevărat valori creștine, în ciuda faptului că a purtat o cruce atunci când s-a întâlnit cu președintele Bush. Nu l-am abordat în mod corect după ce a invadat Georgia în timpul Jocurilor Olimpice din 2008. Nu l-am tratat cum trebuie cu resetarea din timpul administrației Obama. Nu l-am tratat corect atunci când l-am invitat în Siria. Și nu am înțeles ce făcea în Ucraina în 2013 și ’14.

Nu am reformat niciodată cu adevărat Uniunea Sovietică după ce aceasta s-a prăbușit. Aceiași oameni s-au rebranduit ca parlamentari. Mulți dintre ei erau din KGB. Trecuseră printr-o școală KGB. Cartea «Oamenii lui Putin» prezintă toate acestea foarte clar. Noi nu am înțeles cu adevărat la vremea respectivă.

Am trimis câțiva economiști de la școala din Chicago acolo și am spus: „Oh, scăpați de aceste industrii de stat. Am creat oligarhi“, spune generalul american în rezervă.

„Președintele Clinton credea că are o relație excelentă cu Boris Elțîn, dar chiar și Elțîn i-a spus: Nu vrem ca NATO să se extindă. Iar oamenii din Europa de Est au înțeles foarte bine acest lucru. Ministrul de externe al Bulgariei mi-a spus în 1997: «Uite, astăzi, Rusia este slabă. Într-o zi, va fi din nou puternică. Se vor întoarce, iar înainte de acel moment trebuie să fim în NATO.» Ei înțeleg dorința imperialistă a Rusiei. Și a fost încurajată și hrănită de – de Partidul Comunist chiar mai mult decât au făcut-o țarii. Și astfel, Putin este moștenitorul acestuia – mai mult decât atât; el este în totalitate apostolul acestuia.

În 1999 consilierul polonez pe probleme de securitate națională mi-a spus: Vom avea mari probleme cu Putin. El încearcă să recreeze Uniunea Sovietică. Și mi-a dat câteva exemple pe care le văzuseră deja.

Putin nu gândește ca noi. El este un agent al serviciilor de informații care este pătruns de un zel mesianic de a restabili măreția Uniunii Sovietice. El a spus acest lucru în 2007. Ar fi trebuit să-l credem pe cuvânt“, s-a convins fostul comandant al Forțelor Aliate din Europa.

Dar să ne întoarcem la Ucraina. În 2014 le-am spus ucrainenilor să renunțe la Crimeea. Aveau în vizor omuleții verzi ruși. Ar fi rezistat. Armata lor a înțeles despre ce este vorba chiar de atunci. Și le-am spus să renunțe la Crimeea. Și apoi, bineînțeles, a fost multă confuzie și, dintr-o dată, acești omuleți verzi au apărut în Donbas, iar oamenii au spus, că sunt agenți ai serviciilor secrete rusești. Da, erau agenți ai serviciilor secrete rusești. Au încercat să facă ceea ce fac forțele noastre speciale, adică să creeze o mișcare autohtonă. Nu a funcționat foarte bine. Au asasinat câțiva misionari creștini acolo și au adunat câțiva huligani și infractori, dar, în cele din urmă, pentru a prelua partea din Donbas, a trebuit să vină armata rusă și să îi sprijine“, spune Clark.

Când Poroșenko a fost ales în 2014 și a venit la Bruxelles și a cerut asistență militară, el i-a dat președintelui Obama lista cu ceea ce ar avea nevoie. Dar am spus nu. Fără tancuri M1-uri. Fără F-16. Fără sisteme de rachete cu lansare multiplă, MLRS. Și până în 2022, a fost un război de opt ani cu 10.000, 12.000, 14.000 de ucraineni uciși doar pentru a ține linia în Donbas. De aici începe totul“, a subliniat generalul în rezervă.

Războiul din Ucraina se află într-un „stadiu foarte periculos”, iar dacă legea privind ajutorul suplimentar nu va fi adoptată în Congres, va fi extrem de dificil pentru ucraineni să își mențină chiar și pozițiile actuale în estul țării. Nu doar Harkov și Kiev, ci și granițele NATO ar putea fi în pericol, avertizează generalul în retragere al armatei americane Wesley Clark, fost comandant al Forțelor Aliate din Europa ale NATO.

Dacă adoptăm o lege a ajutorului și tratăm Ucraina în criză așa cum am tratat Israelul în 1973, când am luat de fapt arme de la propriile noastre forțe din Germania și le-am livrat Israelului, dacă am trata Ucraina în acest fel și am livra armele potrivite în locurile potrivite, am putea stabiliza situația în care ne aflăm acum. Și apoi, cu echipamentul suplimentar adecvat și după 12-14 luni de muncă, există o șansă ca ei să poată străpunge liniile rusești undeva – în Crimeea sau în Donețk. Acest lucru ar putea fi realizat„, a declarat Clark, care a luptat în Vietnam și a condus forțele NATO în Kosovo.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, este puțin probabil ca ucrainenii să fie capabili să țină frontul pe cont propriu, spune Clark. „Ei trebuie să dispună de mijloacele războiului modern. Nu te poți aștepta ca ei să lupte fără superioritate aeriană”, explică Clark.

Dronele sunt grozave. Construiesc mai multe drone, sunt ingenioși și ciclul lor de dezvoltare este mai rapid decât cel al rușilor. Dar rușii îi vor ajunge din urmă.

Trebuie să recunoaștem că acest război se află într-o etapă foarte periculoasă în acest moment.

Generalul american în rezervă avertizează că dacă Ucraina nu este susținută de Vest, nu doar Harkov și Kiev, ci și granițele NATO ar putea fi în pericol.

Comandantul Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli, înțelege perfect că, dacă nu îi oprim aici, vom avea un front NATO de peste 4.000 de kilometri. Noi abia am putut gestiona granița internă germană de 643 de kilometri în timpul Războiului Rece. Nu-mi pot imagina ce ar fi nevoie pentru a mobiliza NATO dacă Ucraina cade și ne confruntăm cu o amenințare care se întinde de la Marea Baltică până la Marea Neagră“, a declarat Wesley Clarke.

El spune că atât SUA, cât și aliații săi au furnizat Ucrainei suficiente arme pentru a o împiedica să piardă, dar niciodată suficiente pentru a câștiga războiul, pentru a învinge Rusia.

„Dacă armata ucraineană va duce un război care se desfășoară în mișcare, nu are nevoie de 31 de tancuri (americane) și 100 de tancuri Leopard. Are nevoie de 1000-2000 de tancuri. Nu are nevoie de 300 de piese de artilerie remorcate, are nevoie de artilerie autopropulsată; nu are nevoie de 25 de F-16, are nevoie de câteva sute de F-16“, a declarat Clarke.

Aceste arme, chiar dacă pachetul de ajutor va fi aprobat, nu vor ajunge imediat, așa că ucrainenii trebuie să se mențină pe aceste poziții acum, adaugă Clarke.

Modul în care gândeau sovieticii este modul în care gândesc rușii. Am învățat că pentru noi bătăliile se câștigă la bază. E vorba de soldatul individual, de tipul cu pușca. El este cel care de fapt face posibilă înaintarea. Rușii operează exact invers.

Pentru ei, un soldat este ca un glonț. Ai atâtea gloanțe, ai atâția soldați, vei folosi atâtea gloanțe astăzi și atâția soldați, aruncă-i acolo. Și astfel, când ne uităm la pierderile îngrozitoare pe care le-au suferit rușii și le interpretăm prin propriul nostru sistem de valori, și spunem cu siguranță, se vor opri. Ei bine, nu, nu, nu. Ceea ce vor face este să ceară o nouă rundă de mobilizare, să trimită mai multă carne de tun. Nu are același impact asupra lanțului de comandă. Acum, ar putea avea un impact asupra mamelor, dar Putin a menținut un control foarte capabil al spațiului informațional din interiorul Rusiei. Avem de-a face cu o relație militară total asimetrică. Ucrainenii luptă așa cum am lupta și noi. Ei își iubesc poporul. Au grijă de soldații lor. Vor să salveze toate viețile pe care le pot salva. Pentru ruși, nu este cazul.

Ucrainenii au făcut o treabă magnifică, iar noi le-am oferit mult sprijin. Dar nu le-am oferit suficient sprijin la momentul potrivit, după părerea mea, pentru a putea profita de dezorganizarea rusă. Iar acum, așa cum a spus generalul Zalujnîi, este un război pozițional. Și dacă ne vom angaja pentru succesul ordinii internaționale bazate pe reguli, atunci trebuie să ajutăm Ucraina să își restabilească granițele legitime. În caz contrar, este o victorie rusă și este începutul destrămării acestei ordini“, a avertizat fostul comandant al Forțelor Aliate din Europa.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce cred șoferii din Constanța despre schimbările din trafic VIDEO

vin feb. 23 , 2024
În ultima vreme, în traficul din Constanța s-au făcut schimbări importante. Una dintre ele este pe bulevardul Ferdinand, care nu mai are patru benzi de mers, ci numai două pentru autoturisme, într-un singur sens, și una dedicată autobuzelor. Un constănțean nemulțumit a ieșit în stradă și i-a întrebat pe șoferii […]

V-ar putea interesa și: