Primarul Vergil Chițac le propune consilierilor locali, în ședința din 28 iulie, să voteze un proiect de hotărâre prin care se votează suplimentarea unei sume pentru exproprierea unui teren proprietate privată din Tomis Nord în vederea amenajării unei grădini publice. Este vorba despre deja celebrul caz Tapangea, despre care s-a scris mult în presa locală.
Familia Tapangea a transmis consilierilor locali o scrisoarea în care le explică punctul lor de vedere asupra cazului și în care subliniază mai multe probleme create de primarul Chițac și cercul său de influență. „Consilierii locali au fost dezinformați și chiar mințiți încă de la bun început”, se arată în document.
Vă prezentăm mai jos scrisoarea respectivă.
„Ma numesc Tapangea Georgeta si sunt proprietarul spatiului – teren si constructie de 230 mp din Constanta, str. Cismelei nr. 21A.
Acest imobil face obiectul Hotararii CL de declansare a procedurii de expropriere nr. 482/28.12.2021, pentru amenajarea unei gradini publice in zona Tic Tac – Brotacei.
Va rog sa imi permiteti sa va aduc la cunostinta modul in care consilierii locali au fost dezinformati si chiar mintiti in legatura cu acest proiect, inca de la inceput (august 2021, cand vi s-a cerut votul pentru amenajarea unei gradini publice cu 98.000 lei). Practic, intr-o perioada in care Primarul anunta taieri de fonduri de la spatii verzi pentru subventii la caldura, in acelasi timp, pentru a pune cateva floricele, banci si cosuri de gunoi se doreste plata din bugetul local a cel putin 71.000 Euro (in fapt, este evident ca despagubirea va fi de cateva ori mai mare, caci Primaria a evaluat terenul la doar 150 Euro/mp).
Va rog sa analizati toate aspectele pe care le semnalez si sa nu girati prin votul dvs. o actiune vadit abuziva a Primarului Vergil Chitac si a cercului sau de influenta.
Pe ordinea de zi a Sedintei CL din data de 28.07.2022, ora 12, la pc. 22 se afla propunerea de modificare a Hotararii CL 482/2021 – conform Proiectului de Hotarare aflat pe site-ul Primariei Constanta, se propune si despagubirea cu o suma infima, derizorie (aprox. 16.000 Euro), a constructiei P+2E aflate pe teren. Se sustine ca suma pentru constructie ar fi fost stabilita printr-un raport de evaluare din 10.12.2021, dar in Hotararea data cateva zile mai tarziu, pe 28.12.2021, nu numai ca nu este mentionat acest raport sau vreo despagubire pentru constructie, dar se spune in mod expres ca nu se va despagubi decat terenul, studiul de prefezabilitate si toate documentele fiind in acelasi sens.
Este absurd si complet nelegal sa se solicite consilierilor locali completarea HCL 482/2021 cu o suma pentru constructie, cata vreme toate actele administrative de pana acum nu se refera decat la teren, iar sumele stabilite ca despagubire de Primarie nu au fost incluse in studiul de prefezabilitate, consilierii locali neavand la acel moment informatii complete si corecte cu privire la costurile reale ale amenajarii gradinii publice.
Dupa cum probabil aveti cunostinta, am atacat in instanta atat Hotararea de aprobare a studiului de prefezabilitate (HCL 295/31.08.2021 -Dosar nr. 3103/118/2022 – cu prim termen de judecata la 23.09.2022), cat si HCL nr. 482/2021 – Dosar nr. 5011/118/2022 al Tribunalului Constanta.
In aceste actiuni sunt invocate multiple motive de nelegalitate a celor doua HCL (295/2021 si 482/2021), dintre care as dori sa va indic, pe scurt, urmatoarele:
– se doreste amenajarea unei gradini publice pe 1516 mp, din care 230 mp teren proprietate privată ce trebuie expropriat (abia acum recunoscandu-se ca trebuie despagubita si constructia), antrenând costuri exorbitante pentru autoritatea locală și mult disproporționate față de costurile efective ale grădinii ce urmează a fi amenajată – terenul are o valoare estimata de Primarie a fi 34.500 Euro (150 Euro/mp, dar, in fapt, valoarea reala, pe care o vom dovedi in instanta, este mult mai mare), pentru realizarea unei investiții în sumă totală de 19.855 Euro (98.187 Lei fara TVA).
– Prin Proiectul de modificare a HCL 482/2021 se mai adauga suma de aprox. 16.000 Euro pentru constructie (in fapt, valoarea reala este mult mai mare).
– Asadar, vi se cere votul pentru plata din bugetul local a peste 51.000 Euro doar pentru expropriere, pentru a se realiza o asa-zisa gradina publica de nici 20.000 Euro. În fapt, imobilul are o valoare reală, de piață, mult mai mare. Hotărârea încalcă și afectează în mod grav și interesele publice reale și legitime, prin expunerea în mod nelegal și nejustificat a bugetului autorității publice locale la plata de cheltuieli, de despăgubiri și de daune.
– Consilierii locali au fost mintiti in Studiul de prefezabilitate ca obiectivul amenajarii gradinii este – „creșterea suprafețelor verzi din cartierul Tomis Nord zona Brotăcei – Tic Tac prin regenerarea terenului în suprafață de cca 1515,4 mp aflat într-o stare de degradare”, cu ignorarea completă a faptului că o porțiune din această suprafață nu este spațiu verde, nu este în stare de degradare și nu aparține Municipiului, ci subsemnatei si ca pentru acest imobil erau incepute lucrarile de construire, in baza unei autorizatii de construire perfect valabile, astfel cum au stabilit instantele judecatoresti in mod definitiv..
– suma reprezentand despagubirea pentru imobilul expropriat nici macar nu e trecuta in Studiul de prefezabilitate ca si cost al proiectului, ceea ce este complet nelegal. In Studiul aprobat prin HCL 295/2021, costurile investiției propuse sunt în mod fals prezentate ca fiind de 98.017 lei fără TVA. Această sumă nu include și costurile cu exproprierea, mult mai mari. Astfel cum vi se solicita acum modificarea HCL 482/2021, costul total al “gradinii” ar fi, cel putin, de 71.000 Euro (desi nu sunt studii pentru aceasta suma si nici o informare transparenta).
– Toate acestea în condițiile în care, pe de o parte, Primarul emite în aceeași perioadă de timp autorizații de construire pentru terenuri situate în Parcul Tăbăcărie, într-un total și manifest dispreț față de spațiile verzi deja amenajate și, pe de altă parte, anunță public faptul că va redirecționa bani din bugetul de amenajare parcuri și spații verzi pentru subvențiile la căldură pentru iarna 2021-2022, întrucât nu sunt fonduri suficiente pentru subvenția gigacaloriei, în timp ce parcurile si spațiile publice existente sunt neîntreținute, insalubre și neamenajate corespunzător.
Gasiti, va rog, atasate, spre stiinta, cele doua actiuni aflate pe rolul Tribunalului Constanta – cea impotriva HCL 295/31.08.2021 de aprobare a studiului de prefezabilitate pentru amenajarea gradinii publice cu exproprierea subsemnatei (Dosar nr. 3103/118/2022 – cu prim termen de judecata la 23.09.2022) si actiunea impotriva HCL 482/2021, de declansare a procedurii de expropriere (Dosar nr. 5011/118/2022), in care sunt mentionate numeroasele motive de nelegalitate ale celor doua hotarari.
Atasez si planse foto cu constructia si terenul ce se doresc a fi expropriate cu 50.000 Euro.
Va multumesc frumos pentru rabdarea in a citi acest mesaj si am incredere in obiectivitatea dumneavoastra si capacitatea de a pune pe primul plan legalitatea si respectarea drepturilor cetatenilor, nu interesele politice si de imagine ale initiatorilor acestui proiect (a se vedea numeroasele iesiri in presa locala ale Primarului, in scop evident electoral si de imagine, prin care le “promitea” constantenilor ca va opri cu orice pret lucrarile de constructie in zona).
Cu deosebita consideratie,
Georgeta Tapangea”