Marți, cancelarul Olaf Scholz a anunțat un vast plan de relansare a activității economice germane, care este mai amplu decât se aștepta, în special în materie de fiscalitate, dar care reușește cu greu să convingă mediul de afaceri, potrivit AFP.
Planul prevede reduceri de taxe și acordarea de facilități fiscale. În România, PSD și PNL au majorat impozitele pentru mediul de afaceri, în special pentru IMM-uri, chiar și cu 60%, și vor să o facă din nou. În plus, au impus noi taxe sau le-au majorat. De exemplu, cei care au venituri din chirii sau din drepturi de proprietate intelectuală plăteau CASS plafonat la 12 salarii minime brute. PSD și PNL au majorat apoi limita la 24 de salarii, iar în mediul public se vorbește despre posibilitatea de a majora limita la 36 de salarii.
Guvernul german propune în schimb un pachet important de scutiri fiscale în valoare de peste 7 miliarde de euro pe an până în 2028, față de aproximativ 5,7 miliarde de euro planificate într-o etapă anterioară.
Pachetul de scutiri fiscale se adresează în special IMM-urilor, sub formă de amortizare accelerată și de bonusuri pentru investiții.
Acesta include, de asemenea, o schemă de amortizare pentru locuințele rezidențiale, de 6% pe an, menită să ajute sectorul construcțiilor, care are de suferit din cauza nivelului ridicat al dobânzilor.
Un colaps total al sectorului construcțiilor ar pune în pericol capacitatea de care țara are nevoie urgentă și ar exacerba problemele sociale de pe piața imobiliară, potrivit unui document care detaliază planul guvernului.
O altă măsură cheie va permite companiilor să compenseze mai bine pierderile anterioare cu profiturile viitoare. Acestea ar trebui să poată acum să compenseze „80% din pierderi pe o perioadă de patru ani”, față de 60% în mod obișnuit, a explicat ministrul liberal de finanțe, Christian Lindner, în cadrul aceleiași conferințe de presă.
În plus, vor fi îmbunătățite stimulentele fiscale pentru cercetare și dezvoltare.Accesul la piețele de capital pentru start-up-uri va fi, de asemenea, facilitat prin măsuri care costă un miliard de euro.
De asemenea, se urmărește sprijinirea modernizării economiei, vizând protecția climei în sectoarele construcțiilor și transporturilor, prin intermediul unui fond de 211 miliarde de euro care a fost deja anunțat.
Planul guvernului vizează, de asemenea, reducerea poverii birocratice legate de autorizațiile de construcție, prin utilizarea inteligenței artificiale.
Coaliția dorește să garanteze în sfârșit întreprinderilor o aprovizionare cu energie la prețuri accesibile, cu prețuri subvenționate care nu vor rămâne permanente.