Când s-a înființat Frontul Salvării Naționale, Gheorghe Donțu era acolo. Când FSN a devenit PSD, Gheorghe Donțu era tot acolo. În 2000, anul în care Radu Mazăre devenea primar, el ocupa funcția de consilier municipal.
Pe 18 aprilie 2003, în Cazinoul din Constanța avea loc o ședință a Consiliului Municipal Constanța cu 152 de puncte pe ordinea de zi. Unul dintre ele era referitor la alegerea viceprimarului municipiului condus de Radu Mazăre.
Viceprimar era Felix Stroe. Aceste se retrăgea însă, pentru a prelua Regia Autonomă Județeană de Apă, care avea o situație proastă la acel moment. Ne place sau nu, acesta are meritul de a fi făcut din RAJA o companie care a investit enorm. Vorbim de sute de milioane de euro. Ba mai mult, are meritul că RAJA există. Uitați-vă în jurul nostru. În București, de pildă, apa din subsolul României este vândută de străini.
Mazăre l-a propus, așadar, pentru funcția de viceprimar pe Gheorghe Donțu. A fost, de altfel, singura propunere. Un singur consilier s-a opus.
Proaspăt numit în funcție, acesta declarat că, dacă ar fi fost întrebat cu trei ani în urmă, nu și-ar fi dorit funcția, dar acum i se părea foarte potrivită. Spera un singur lucru: să țină pasul cu Radu Mazăre și echipa sa.
Au fost ani în care echipa PSD tăia și spânzura. Ce spuneau liderii, inclusiv Gheorghe Donțu, era literă de lege. Erau „împărați politici”.
În ianuarie 2004, Donțu a pierdut funcția de viceprimar. Și-a dat demisia, după ce a încercat un puci în partid, în perioada când Radu Mazăre era plecat în Brazilia. Mazăre voia să-și impună oamenii, Donțu și vechea gardă se opunea. Mazăre a câștigat, iar Gheorghe Donțu și-a dat demisia din partid.
N-a putut să stea prea mult departe de politică. În 2007, se întoarce în calitate de Președinte al Partidului Ecologist Român, filiala Constanța.
A candidat în două rânduri la funcția de primar al municipiului Constanța, cu rezultate remarcabil de mici. Dar intenția nu a fost niciodată de a câștiga. Donțu, personaj cu fler politic, știa foarte bine că lupta nu este să câștigă primăria, ci să influențezi cât poți de mult rezultatul final. Să fii, ca în fotbal, unul din jucătorii care trage pentru echipă.
S-a dovedit, în 2015, că echipa sa era PSD. Pe 6 octombrie 2015, PSD era condus de Felix Stroe, care îi luase locul lui Radu Mazăre. În timpul unei conferințe de presă, acesta a anunțat că are o surpriză. A deschis ușa și pe ea a apărut, așa cum apare un iepure în jobenul unui magician, Gheorghe Donțu, omul care îi datora lui Stroe funcția de viceprimar.
A fost ca și cum fiul risipitor se întorsese acasă. Stroe l-a primit cu funcția de vicepreședinte, Donțu a anunțat că vine cu 700 de oameni de la PER.
Au curs și promisiuni, așa cum le șade bine politicienilor.
„Vă garantez eu că dacă mâine primarul PSD câștigă alegerile, de poimâine vă garantez eu că niciun metru pătrat de iarbă nu va mai fi defrișat. Vă garantez eu. Niciun metru pătrat de iarbă nu va mai fi defrișat.”, spunea Gheorghe Donțu, proaspăt întors în partid.
Președintele Organizației Județene PSD Constanța, Felix Stroe, a întărit cele spuse și a plusat.
În realitate, s-a construit și se construiește în continuare haotic, de parcă cineva urăște din rărunchi spațiul verde.
Întoarcerea în sânul cald al PSD (deși, sincer, nu credem că plecase vreodată) i-a adus și avantaje. Devine, în 2016, consilier județean PSD. În 2018, este numit președinte al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară. A fost apoi numit în Consiliul de Administrație al Casei de Sănătate. Funcții remunerate. A fost și preşedinte al Organizaţiei de Pensionari din cadrul PSD Constanţa.
Dragostea s-a terminat în mai 2021, când a fost exclus din PSD. Motivul: a votat un proiect, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Judeţean, alături de PNL, deşi conducerea PSD transmisese aleşilor judeţeni să se manifeste împotrivă.
Donțu a atacat în instanță decizia și a cerut despăgubiri de 20.000 de euro. În primă instanță a pierdut.
„Solicit completarea cererii iniţiale şi cu o cerere de obligare în solidar a pârâţilor la plata de daune morale. Prejudiciul reprezintă suferinţa psihică suferită de subsemnatul urmare a excluderii din PSD după mai bine de 30 de ani de contribuţie… în primul rând sufletească, dar şi determinat de impactul pe care l-a avut asupra mea mânjirea imaginii publice, în faţa cetăţenilor constănţeni, prin aceste măsuri abuzive (…)”, se arată în documentul depus de Donţu la instanţă.
30 de ani. Așadar, a plătit contribuția la PSD și când era la PER?
Acum, Donțu a ajuns pucistul din PSD. El și câțiva apropiați au sărit la gâtul lui Felix Stroe și Ion Dumitrache, pe care îi vor detronați din funcții. Da, Felix Stroe, cel căruia Gheorghe Donțu îi datorează – îi place sau nu – ce mai înaltă funcție pe care a ocupat-o în carieră, cea de viceprimar.
Fostul viceprimar a început războiul în partid. Luptă cu armele pe care le au politicienii la îndemână și caută sprijin pe oriunde crede că l-ar putea găsi.
Politică pentru oraș? Mai deloc. Unde sunt spațiile verzi promise? Ce a făcut în atât amari de ani ca președinte al Partidului Ecologist Român. Nimic. Dimpotrivă. A compromis ideea de politică ecologică, prin această pendulare FSN – PSD – PER – PSD – out. Nu e singurul. În aceeași categorie intră și Corina Martin, fostă candidată din partea ecologiștilor pentru Primăria Constanța.
Gheorghe Donțu este un exemplu al politicii dusă de PSD din Constanța. A reușit să supraviețuiască în domeniu mai bine de 30 de ani, a fost susținut în funcții importante, din care nu a realizat nimic deosebit pentru oraș. A fost priceput la diferite combinații care să îl țină pe linia de plutire. Politică la persoana întâi singular. De fapt, este o atitudine comună tuturor politicienilor constănțeni.