Copreședintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, a prezentat astăzi, 07 decembrie a.c., într-o conferință de presă, cele zece criterii de integritate pentru candidații PNL la alegerile locale și parlamentare de anul viitor, așa cum au fost formulate de către Comisia de Unificare, acestea fiind dezbătute și votate în urmă cu două zile, în ședința birourilor județene permanente reunite ale PNL Constanța.
„Cele zece criterii, care se vor adopta în ședința de vineri a Consiliului Național al PNL, se referă la lustrație, traseism, nepotism, contracte cu statul, fals în declarații, incompatibilitate și conflict de interese, atitudini discriminatorii, datorii la buget, plagiat și probleme penale. În cadrul ședinței de sâmbătă am susținut cu tărie adoptarea acestui decalog, indiferent dacă vor fi sau nu colegi nemulțumiți. Venim în sprijinul curățirii clasei politice. , ce spun cei care s-au adunat în piață acum o lună și ceva, cei care de 25 de ani așteaptă o clasă politică mai bună. Cu toate că știm că vor fi nemulțumiți, că vom avea pierderi, asta va face Partidul Național Liberal. Am fost de acord să facem propuneri de îmbunătățire a acestora la partea de formă, dar care să nu modifice conținutul lor”, a subliniat deputatul Gheorghe Dragomir.
Copreședintele PNL Constanța a făcut și câteva precizări privind discuțiile din cadrul ședinței de sâmbătă. „Dezbaterea s-a întins pe parcursul a mai bine de două ore și jumătate, în prezența a aproximativ 100 de persoane. De aceea a durat foarte mult, de aceea s-a creat la un moment dat și senzația că nu mai este cvorum. De aceea au apărut și câteva discuții în contradictoriu. Din păcate, unele declarații au fost scoase din context și prezentate tendențios”, a menționat liderul liberal constănțean.
Acesta s-a referit și la discuțiile privind „divorțul candidaților” sau „remunerația” ONG-ului condus de Alina Mungiu Pippidi de către instituțiile din SUA. „Cele câteva frânturi din înregistrare sunt prezentate tendențios. În ceea ce privește acel sfat de a divorța pentru a putea candida, discuția a fost o simplă ironie la adresa celor care au de gând să-și depună candidatura deși nu corespund din acest punct de vedere, mai ales că am dat exemplul unui primar care nu este membru al PNL. Pe de altă parte, se știe deja în societatea civilă că atât ONG-ul condus de doamna Mungiu-Pippidi, cât și alte instituții specializate în monitorizarea activității politice vor analiza toate dosarele candidaților de la toate partidele la alegerile din 2016 și vor urmări respectarea tuturor celor zece criterii. Va fi o muncă imensă pentru că vor avea undeva peste 100.000 de dosare de analizat. Partidele trebuie să se alăture acestui demers lăudabil, devenind mai exigente în selectarea candidaților”, a declarat deputatul Gheorghe Dragomir.
Copreședintele PNL Constanța a anunțat că „pentru a ușura atât activitatea noastră, cât și a reprezentanților mass-media, începând cu următoarea ședință vom înregistra fiecare discuție, pe care ulterior o vom posta pe site-ul partidului. Vă promit acest lucru pentru o transparență totală și pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de situații generate de neprofesioniști”.