Pe un ecran de mari dimensiuni apar imagini cu un câmp gol. Urmează o succesiune de cadre: buldoexcavatoare, muncitori, iar în câteva minute totul se transformă: din nimic a apărut un stadion modern de fotbal, altele de antrenament, câteva clădiri. În imaginile de pe ecran apare și omul care a visat și a realizat toate acestea: Gheorghe Hagi.
Acum, la câțiva ani distanță, același Gheorghe Hagi privește imaginile cu nostalgie și încredere în viitor și aplaudă la final. Nu pe el, ci pe cei care l-au ajutat, i-au fost și îi sunt alături, pe fotbaliștii pe care i-a creat.
„Văd cum drumul se scurtează”
„Mă duc spre 60 de ani, văd cum drumul se scurtează”, spune el invitaților cu care a privit filmulețul. Tocmai pentru că drumul acesta se scurtează, este decis să mai facă multe lucruri frumoase.
Cei care îi sunt alături au fost invitați să vadă noua sa realizare: un hotel pe care l-a construit în baza sportivă, care are o mulțime de facilități, de la săli de pregătire la bucătărie, sală de mese, sală de lectură, sală de forță, zone de relaxare și, cireașa de pe tort, un muzeu în care putem găsi, așa cum a spus, toată viața sa (imagini AICI). Trofee, ghete, fotografii, poze cu antrenorii pe care i-a admirat și care l-au format, cu adversari (la loc de cinste stă una cu Maradona), dar și citate pe care Hagi, în calitate de lider, de data aceasta nu neapărat de fotbalist, le pune în practică pentru a crea noi campioni. De pildă: „M-am născut să câștig, nu doar să exist.”
Căci, în opinia mea, despre asta este vorba în toți acești ani de muncă. O viață de muncă, de fapt. Gheorghe Hagi, care este ceea ce este datorită fotbalului, vrea să descopere noi Hagi, care să facă ceea ce generația sa, generația de aur, nu a putut: să joace o finală de campionat european sau mondial. E un vis? Pentru omul care a jucat pentru cele mai mari echipe din lume, pentru jucătorul căruia Real Madrid și Barcelona i-au spus că nimic nu este imposibil, dacă ai talent și muncești, nu este un vis.
„Un succes se construiește în timp, cu tineri și cu talent”, spune Hagi.
Timp a dedicat: o viață. Tineri are: 200 de grupa de elită, cam 700 în total. Talent are și el, au și tinerii. Poate că ar mai fi ceva: banii. Întrebat cât a investit în academia care îi poartă numele, a spus, zâmbind, că tot ce avea. Acești bani au făcut ca tinerii care vin aici să aibă aceleași condiții ca cei din academiile de fotbal renumite ale lumii. Și Hagi le oferă nu numai o bază materială de top, ci și altceva: o mentalitate de învingător. Nimeni dintre cei care sunt găzduiți în baza din orașul Ovidiu nu trebuie să simtă vreun complex de inferioritate în fața vreunui jucător din lumea asta largă.
Munca, singura strategie
„Eu am o singură strategie: îmi place să muncesc. Când muncesc, încerc să devin cel mai bun. Mă bucur mult că am realizat aceste lucruri. Sper să facem lucruri bune și-n continuare. Mereu e loc de mai bine. Campionii tot timpul vor mai mult, nu se mulțumesc cu puțin. Sper ca această mentalitate pe care am creat-o să rămână, tinerii să facă performanță. Dacă ai pretenții să-i ceri copilului să fie sus, trebuie să-i creezi un mediu foarte bun, sănătos, în care fiecare să-și atingă visele”, a mai spus.
„Nu pot să vorbesc despre bani. Am avut plăcerea să fac lucrul acesta, să întorc fotbalului tot ce mi-a dat. Sunt cine sunt datorită fotbalului. Atunci, lucrul pe care puteam să-l fac era să ajut. Și pe mine m-au ajutat alții, așa că am zis și eu să investesc în copii. Dacă vrei să trăiești bine 100 de ani, trebuie să investești în copii. La rândul lor, cresc, iar la un moment dat dau și ei înapoi. E plăcerea mea de a investi, de a deschide o academie în locul în care m-am născut, unde am crescut și cred că am făcut o treabă excelentă împreună. Nu e vorba câți bani s-au băgat, atâta timp cât s-au făcut lucruri de calitate. Academia noastră a ajutat și a furnizat jucători la nivelul cel mai mare: cupe europene, campionate europene, calificări.
La juniori avem cele mai multe trofee din țară. În ultimii 15 ani, am dat cei mai mulți jucători la echipele naționale. La echipa mare, de când suntem Farul, am câștigat campionatul. A venit poate prea repede, dar am arătat că se poate. Dacă va fi totul cum trebuie, nimic nu este imposibil. Farul era singurul club mondial, oraș-portuar, care nu câștigase campionatul. Farul este acolo, a câștigat campionatul. Sunt mândru de lucrul acesta”, a completat Hagi.
Imagini din conferința de presă, mai jos:
„La Constanța există tot ce e nevoie”
Întrebat despre lipsa de implicare a oamenilor politici în dezvoltarea sportului din România, Hagi a fost diplomat.
„La Constanța există facilități de nivelul cel mai mare. O să vizitați baza și hotelul, o bază sportivă modernă, construită după revoluție, de cineva care a jucat fotbal. Nu știu dacă sunt mulți care au reușit asta în lume. Mai ales acolo, în primii 100. Deci, dacă se dorește, se poate. La Constanța există tot ce e nevoie. Totul pleacă de la infrastructură, de la copii. Să investești în copii ca să ajungi mare la un moment dat. Așa cum echipa României a ajuns mare la EURO, în vară, unind o țară”, a declarat, zâmbind.
Ce înseamnă Gheorghe HAGI
Pe un perete din muzeu, literele care formează numele HAGI au fiecare o explicație.
„H înseamnă harnic, A înseamnă ambițios, G înseamnă generos, pentru că Dumnezeu mi-a dat multe, și I înseamnă iute. Știți că uneori mă mai iau și cu voi, mai zic. Știți că eu sunt iute, sunt machidon. Și pe teren, și-n afară. Am vrut să fiu cel mai bun, am transmis acest lucru colegilor și toți am fost buni.”, a explicat gazda noastră.
L-am întrebat câți copii are în academie. 200 de copii la elită și 400-500 la grupe. Mi-a spus însă că nu este important numărul, ci calitatea:
„Din cei 200, îi selectăm pe cei mai buni, pentru a le asigura masă-casă-școală. Chiar dacă sunt sau nu constănțeni. Încercăm să facem o nouă strategie de a lucra, de a ne adapta la cerințele europene. La noi nu contează numărul, chiar dacă, așa cum am zis, contează calitatea. De jos avem volum foarte mare, iar când ajungem la 14-16-18 ani, deja sunt mai puțini. Unul pe fiecare post, pentru fiecare vârstă. Nu mai mulți, deoarece vrem să fim cât mai direcți, cât mai pragmatici. Și din șase categorii, eu îl aleg pe cel pe care-l consider mai bun. Practic, e calitate. Nu doar cantitate. Până la 14 ani este cantitate pentru a descoperi aptitudinile. După aceea, ține de noi, dar și de el, pentru că trebuie să vrea.”, a dezvăluit Gheorghe Hagi.
I-a mulțumit lui Dumnezeu
Deși de obicei este iute, așa cum spune, la evenimentul de azi a fost emoționat:
„Sunt în ziua cea mai fericită a vieții mele, în care mă simt împlinit. Am făcut ce trebuie. Nu vreau să vorbesc astăzi despre ce lipsește. Nimic nu lipsește. Dumnezeu mi-a dat de toate. Sper să mai am energie să duc mai departe, să pot să sprijin, pentru că și alții m-au sprijinit pe mine.”
După scurta conferință ad-hoc, a făcut zeci de fotografii cu oamenii care i-au cerut acest lucru.
La eveniment au fost prezente nume mari ale sportului românesc și personalități locale: Simona Halep, însoțită de părinți, fostul internațional Iosif Rotariu, primarul Constanței, Vergil Chițac, însoțit de directorul Confort Urban, Teo Hira, primarul din Ovidiu, George Scupra, Cosmin Cîrstea, directorul DP World, Liviu Ghebaur, un om de afaceri care a deținut una dintre cele mai puternice firme din port, dar și posibilul nou acționar la Farul Constanța, controversatul Daniel Moraru. Au fost prezenți și membrii familiei: Kira, fiica sa, soția, Marilena, nora, Elena, precum și socrul lui Ianis.