Ghid: cum poți să folosești voucherele de vacanță

Bugetarii primesc și în acest an vouchere de vacanță, după ce patronii din turism și sindicatele au insistat pentru a nu fi eliminate. Valoarea este mai mică însă, iar procedura de acordare s-a schimbat.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanţă pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanţă.

Astfel, un angajat poate primi voucherele de vacanţă pe card dacă semnează o declaraţie cu două puncte, respectiv că optează pentru a primi cei 800 lei sub formă de vouchere de vacanţă şi că se angajează ca în următoarele 12 luni să plătească cu ele maxim 50% din valoarea pachetului turistic la agenţii şi/sau unităţi de cazare autorizate/clasificate.

Recomandare: Salarii uriașe la stat, în timp ce România trăiește pe datorie

„În urma depunerii declaraţiei la angajator, angajatului i se încarcă cardul de tichete cu valoarea de 800 lei şi poate să îşi caute vacanţa dorită în România, recomand prin agenţiile de turism, pentru că numai noi putem adăuga, pe lângă cazare, şi masă, şi bilete la atracţii, la festivaluri sau la excursii şi tururi locale, pachete de spa si balneare sau bilete de avion sau tren către destinaţia aleasă în România etc”, precizează secretarul general al FPIOR, Corina Martin.

Potrivit sursei citate, angajatul poate plăti un sejur sau mai multe (fracţionate) de minimum 1.600 lei – cu 800 de lei primiţi pe card şi cu diferenţa din surse proprii. De asemenea, dacă angajatul doreşte mai multe vacanţe de valori mai mici, de exemplu pentru un sejur de 1 Mai la mare şi un altul în iarnă, la Sinaia, de fiecare dată va trebui să achite din surse proprii aceeaşi sumă pe care a plătit-o cu cardul de vouchere.

„Ca şi concluzie, faţă de anii trecuţi, se pierde valoarea de 1.600 lei pe card şi se complică puţin mecanismul – dar bugetarii vor primi, totuşi, 800 de lei cu care pot continua să viziteze România, completând din resursele proprii pe care le alocă pentru vacanţa sau mini vacanţele dorite. Pentru 2026, sperăm şi vom lupta să revenim la modelul funcţional din trecut, care a adus beneficii majore dezvoltării şi promovării turismului românesc”, a adăugat secretarul general al FPIOR, Corina Martin.

Guvernul a aprobat miercuri mecanismul de decontare a voucherelor de vacanţă, a informat ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării şi Turismului, Bogdan Ivan, care a precizat că este un procedeu „foarte simplu”, care presupune ca, în primul rând, angajatul să dea o declaraţie pe propria răspundere că va cheltui pentru servicii de turism aceeaşi sumă pe care i-o va oferi statul.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Restricții de circulație în zona peninsulară pentru slujba de Înviere

joi apr. 17 , 2025
Sărbătoarea Învierii Domnului va fi marcată la Constanța prin mai multe manifestări religioase. Sâmbătă, 19 aprilie, pe altarul de vară din curtea Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” va fi oficiată slujba religioasă. Începând cu ora 23:00, se va organiza o procesiune având ca punct de plecare Catedrala Arhiepiscopală […]