La aceste alegeri locale avem un caz unic, din știința noastră, în județul Constanța. Un ins, care a fost condamnat penal la 6 luni de închisoare cu suspendare, candidează pentru a patra oară pentru funcția de primar! A încercat de două ori în municipiul Constanța și o dată în Eforie. Acum vrea din nou în Eforie, din partea micului partid ALDE. Candidat de meserie, ar spune cârcotașii. Este vorba despre Gigi Chiru.
Nu ne mai pierdem timpul să vedem care sunt scorurile obținute la toate alegerile. Ne uităm numai la ultimele, cele din 2016, din Constanța. Acolo a obținut 3.672 de voturi, fiind bătut clar de Decebal Făgădău (43.320 de voturi), ba chiar și de Claudiu Palaz sau Andrei Popescu. A fost pe locul cinci Gigi Chiru.
În 2016, spune că proiectul său personal este să devină primar a municipiului Constanța.
„Este un proiect personal acela de a ajunge primarul Constanţei şi nu am făcut niciodată un secret din asta, ba din contră. De când am luat decizia de a candida, mi-am propus ca toată energia şi acţiunile să le canalizez pentru a mă pregăti să ajung un bun primar. De opt luni merg din uşă în uşă şi am vorbit cu peste 16.000 de constănţeni şi i-am asigurat că, atât cât ţine de mine, voi încerca să schimb starea în care se regăsește orașul. După toate aceste discuţii, am constatat că cetăţenii sunt descurajaţi și că şi-au pierdut încrederea în administrația constănțeană, dar parcă mai mult în clasa politică. Suntem în situaţia în care constatăm că nemulţumirea este generalizată, şi asta este o confirmare a faptului că, într-adevăr, oraşul pare trist, abandonat, neîngrijit, chiar murdar pe alocuri. Acest lucru m-a determinat să candidez pentru funcţia de primar.”, declara Chiru pentru defunctul ziar Telegraf.
Acum s-a sucit din nou, iar noul său proiect este să ajung primar al orașului Eforie.
Nu l-a oprit nici ce s-a întâmplat în anul 2017. A fost anul în care Gigi Chiru a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat (și găsit vinovat) că a dat mită electorală în timpul campaniei pentru alegerile locale din 2012.
De ce fost condamnat la închisoare cu suspendare
Gigi Chiru a fost trimis in judecata in noiembrie 2012, fiind acuzat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta ca, in campania electorala pentru alegerile locale din 2012, in calitate de candidat la functia de primar al municipiului Constanta, a transmis prin posta alegătorilor bonuri valorice medicale cu scopul de a-i determina pe acestia sa il voteze in functia pentru care candida.
Potrivit procurorilor, in luna mai 2012, in timpul campaniei electorale, Gigi Chiru le-a distribuit cetatenilor, prin intermediul fundatiei sale, 24.000 de tichete valorice pentru procurarea de medicamente din farmacii, in valoare de 25 de lei fiecare.
Tichetele primite de constănțeni puteau fi utilizate doar daca erau validate la sediul Fundatiei umanitare „Christian Gigi Chiru” prin aplicarea unei stampile, pe baza cărților de identitate ale cetățenilor.
Anchetatorii sustin ca la farmaciile care incheiasera protocoale de colaborare cu fundatia liderului judetean al PDL au fost decontate peste 11.000 de bonuri valorice pentru medicamente.
„Cele peste 11.000 de bonuri au fost tiparite in culorile electorale ale invinuitului, prezentau aceeasi imagine a candidatului, in aceleasi obiecte de vestimentatie si in aceeasi ipostaza ca si afisele si bannerele electorale oficiale ale invinuitului, iar pe ambele fete ale inscrisurilor distribuite populatiei se afla sloganul electoral oficial al candidatului, respectiv „Castiga Chiru, Castigi si Tu!” De asemenea, (…), in chiar cuprinsul bonurilor era inserat un text din care rezulta ca invinuitul Chiru Gigi Christian era cel care oferea bonuri valorice cadou in valoare de 25 de lei”, conform rechizitoriului intocmit de procurori.
Ce dosare mai are pe rol Gigi Chiru
Gigi Chiru este cercetat și în alte dosare penale. În ordonanța de efectuare a urmăririi penale a unui dintre ele, din 30 octombrie 2014 se arăta că în cauză există date și indicii, din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: la data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud – Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMÂNIA, EOLICA DOBROGEA AG, EOLICA DOBROGEA X GMBH.
Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România. În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România. Cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță.
Judecat și pentru ucidere din culpă
Gigi Chiru a fost trimis în judecată de Parchetul General, în 2018, și pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în legătură cu decesul unei persoane într-o discotecă deţinută de fostul parlamentar în staţiunea Eforie Sud. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în anul 2007, în calitate de administrator unic al unei societăţi comerciale, Gigi Chiru a demarat lucrările de consolidare şi modernizare a unui imobil în care funcţiona o discotecă din localitatea Eforie Sud, judeţul Constanţa, pentru execuţie contractând o firmă al cărei administrator era Cristian Valentin Smădu. „Execuţia a fost realizată fără autorizaţie de construire şi în absenţa unor persoane competente să verifice dacă lucrările sunt corespunzător efectuate. Printre lucrări s-a numărat confecţionarea şi montarea unei balustrade metalice, care, la data de 24 noiembrie 2011, din cauza modului defectuos în care a fost realizată, s-a desprins parţial din elementele de fixare, sub greutatea unei persoane care a căzut peste ea. Ca urmare a impactului, persoana respectivă s-a prăbuşit în gol, pe pardoseala de la parterul imobilului, fapt ce a dus ulterior la moartea sa”, spun procurorii. Dosarul se va judeca la Judecătoria Constanţa.
Ce propune Gigi Chiru
Dacă cineva poate trece de aspectele penale prezentate de mai sus și aruncă o privire asupra programelor electorale ale lui Chiru, va observa o pleiadă de promisiuni. În 2016, de pildă, promite că va anvelopa toate blocurile din Constanța. În 2020 promite că va anvelopa toate blocurile din Eforie. Personal, când mă uit pe promisiunile candidaților, prefer să acord o atenție sporită surselor de finanțare. E ușor să promiți marea cu sarea. În programul lui Chiru scrie că toate se vor face cu fonduri europene. Majoritatea candidaților se folosesc de această idee ca de un leac pentru toate bolile pământului.
Unii, însă, în loc să vorbească, fac. De pildă, actualul primar din Eforie, care, ne place sau nu, este unul dintre cei mai performanți primar din România la atragerea fondurilor europene. De patru ori mai performant ca Emil Boc, primarul-vedetă din Cluj-Napoca. Robert Șerban, PNL, a atras 30 de milioane de euro în Eforie și are proiecte concrete, depuse sau în pregătire, pentru alte zeci de milioane de euro.