Gripă aviară depistată la lebede moarte în portul Constanța

lebede moarte gripa aviaraa

Gripa aviară a fost confirmată în cazul a două din 13 cadavre de lebede descoperite în dana Șantierului Naval Constanța, din Portul Constanţa, Direcţia Sanitar-Veterinară dispunând o serie de măsuri ce trebuie luate în zonă, au informat, joi, reprezentanţii instituţiei.

„Urmare a confirmării, în 11.01.2021, a două cazuri de influenţă aviară (gripa aviară) de tipul H5 la 13 lebede de iarnă prelevate din Şantierul Naval Constanţa, Dana 30 a Portului Constanţa din localitatea Constanţa, judeţul Constanţa, au fost notificate toate structurile implicate şi se vor aplica măsurile impuse prin Manualul Procedural”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa.

Conform sursei citate, printre măsurile aplicate în zona din apropierea locului găsirii lebedelor infectate sunt: recensământul şi identificarea tuturor exploataţiilor ce deţin păsări domestice şi sălbatice; prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările de curte şi alte păsări, în special raţele şi gâştele; în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanţa; interzicerea circulaţiei sau a transportului a păsărilor, ouălelor, cărnii şi cadavrelor păsărilor.

O altă măsură este „intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave, dacă este necesar cu cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor, şi raportarea descoperirilor de păsări moarte autorităţilor competente, precum şi îndepărtarea, la cât mai mare distanţă, a carcaselor de păsări moarte, de către un personal instruit în prealabil în legătură cu măsurile de autoprotecţie împotriva infectării cu virus şi de prevenire a răspândirii virusului la animalele susceptibile”.

Potrivit şefei Gărzii de Mediu Constanţa, Steluţa Popescu, în urma verificărilor efectuate în Dana 30 a Portului Constanţa, nu au fost identificate urme de produs petrolier pe luciul apei şi nici mirosuri specifice de substanţe chimice, în vederea stabilirii calităţii apei de mare fiind prelevate probe de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Persoanele nedeplasabile care vor să se vaccineze, transportate cu „Ability taxi”

joi ian. 14 , 2021
Primăria Municipiului Constanța vine în sprijinul constănțenilor care doresc să se vaccineze, dar care nu se pot deplasa. În pregătirea etapei a doua de vaccinare, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Constanța s-a întrunit astăzi și a hotărât ca transportul persoanelor nedeplasabile din municipiul Constanța către și de la centrul […]
Ability taxi constanța

V-ar putea interesa și: