Premierul francez Jean Castex a anunţat luni că în răspuns la o răspândire rapidă a variantei Omicron a COVID-19 guvernul restrânge intervalul pentru booster la trei luni de la patru, dar nu vor fi restricţii de circulaţie în noaptea de Anul Nou, relatează Reuters.
Jean Castex a afirmat de asemenea că de luni şi pentru următoarele trei săptămâni, toate adunările publice vor fi limitate la 2.000 de persoane pentru evenimente în interior şi la 5.000 de persoane pentru evenimente în aer liber.
Consumul de băuturi şi alimente va fi interzis în transportul pe distanţe lungi şi munca la domiciliu va deveni obligatorie cel puţin trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil, a precizat premierul Jean Castex.
Grecia va închide, începând cu data de 3 ianuarie, restaurantele şi barurile la miezul nopţii şi nu va permite mai mult de şase persoane la o singură masă în aceste localuri, în încercarea de a stăvili un nou val de COVID-19, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii grec, informează AFP.
- Recomandare: Caz de omicron descoperit la un copil de 14 ani
La fel ca în mai multe ţări europene în ultimele zile, un număr record de contaminări s-a înregistrat luni în Grecia, de 9.284, determinând guvernul acestei ţări să adopte noi restricţii. De acum va fi nevoie ca personalul din industria de alimentaţie publică, precum şi toate persoanele care vor dori să intre în supermarketuri sau să circule cu transportul în comun să poarte o mască FFP2 sau două măşti chirurgicale una peste alta.
Personalul din întreprinderi şi din administraţia publică va trebui să treacă în proporţie de 50% la telemuncă începând cu 3 ianuarie şi până pe 16 ianuarie, dată la care Ministerul Sănătăţii grec va reevalua situaţia.
Începând din 19 decembrie, toţi călătorii care sosesc în Grecia, chiar şi cei vaccinaţi, trebuie să prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 48 de ore sau un test antigen de cel mult 24 de ore.
Aceste noi măsuri intervin în Grecia în condiţiile în care Europa se confruntă cu un nou val de COVID-19, marcat de o rapidă răspândire a variantei Omicron, extrem de contagioasă.
Într-un interviu la postul de televiziune Skai, Athanassios Tsakris, profesor de microbiologie la Universitatea din Atena, a estimat luni că varianta Omicron reprezintă deja aproape 70% dintre noile cazuri detectate în Grecia.
Belgia introduce duminică noi restricţii sanitare, care includ închiderea cinematografelor, teatrelor, sălilor de concerte şi tribunelor de pe stadioane, punând sectorul cultural pe picior de război, informează EFE.
Măsurile suplimentare vin într-un moment în care Belgia are o incidenţă cumulată de 1.094 de puncte, cu o scădere săptămânală a infecţiilor de 36%, care a rămas constantă de la sfârşitul lunii noiembrie.
Premierul belgian Alexander de Croo, al cărui guvern federal a convenit asupra acestor măsuri împreună cu regiunile Flandra, Valonia şi Bruxelles, a justificat miercuri aceste decizii prin prudenţă în faţa noii variante Omicron, despre care se ştie că este mai transmisibilă decât Delta.
Obiectivul, a precizat liberalul flamand, este de a ”încetini răspândirea” Omicron, de a ”gestiona presiunea asupra spitalelor” şi de a se garanta că şcolile se vor deschide pe 10 ianuarie.
Însă noile protocoale în materie de sănătate, care prevăd excepţii, cum ar fi muzeele, bibliotecile şi lăcaşurile de cult, au scandalizat sectorul culturii, agrementului şi sportului, care a convocat un protest la Bruxelles duminică.
Unele cinematografe, cum ar fi Grignoux din Liege şi Namour sau teatrul Toison d’Or din Bruxelles, au anunţat că nu se vor supune autorităţilor ca răspuns la o decizie „ineptă”, în timp ce asociaţii precum Liga Drepturilor Omului sau Federaţia angajaţilor din artele spectacolului pregătesc acţiuni în justiţie împotriva închiderilor.
Nemulţumirea faţă de autorităţile federale şi regionale din Belgia, care, în urmă cu mai bine de o lună, ca răspuns la creşterea numărului de infecţii, au început să întărească măsurile cu cerinţe precum închiderea barurilor şi restaurantelor pe timp de noapte şi obligativitatea telemuncii în proporţie de 80 %, s-a extins şi în comunitatea academică şi ştiinţifică.
Această neînţelegere este împărtăşită de rectorii universităţilor francofone din ţară şi de reputaţi virusologi precum Marius Gilbert, Yves Van Laethem şi Emmanuel Andre, care au avertizat asupra lipsei de „simţ” sanitar şi asupra riscului în materie de credibilitate dacă la un moment dat va trebui trasă „frâna de urgenţă”.
Prim-ministrul a declarat vineri că măsurile vor fi reevaluate în ianuarie.
Europa înregistrează cele mai multe cazuri de COVID-19 din lume, cu 2.901.073 de cazuri în ultimele şapte zile (55% din totalul mondial), precum şi cele mai multe decese cauzate de COVID-19, cu 24.287 de morţi săptămâna trecută (53% din total), fiind urmată de zona SUA/Canada (10.269 de cazuri, 22%).