Proiectul privind „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)”, în valoare totală de 3,4 miliarde lei, va putea fi demarat după ce Guvernul a aprobat în ședința de astăzi indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții. Proiectul are o durată de realizare a investiției de 36 de luni și este împărțit în două etape.
În prima etapă, cu o valoare de peste un miliard de lei, se vor realiza lucrări în zonele Stăvilare (Edighiol, Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea și Eforie.
În cea de-a doua etapă vor fi efectuate lucrări în zonele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și zona 2 Mai.
Finanțarea investiției se va realiza, pentru prima etapă, din Fondul de coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 5 „Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor”, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse constituite legal.
Pentru etapa a doua urmează să fie identificate surse de finanțare legale.
Prin implementarea proiectului se va realiza protecția litoralului Mării Negre pe teritoriul României de efectele eroziunii costiere prin dezvoltarea unui program de lucrări specifice care au în vedere reabilitarea și protejarea liniei țărmului, a terenurilor adiacente și a ecosistemelor de uscat și marine. De asemenea, se urmărește protejarea infrastructurii economice și a obiectivelor sociale periclitate de procesele de eroziune marină. Totodată, se va implementa un program integrat de monitorizare a zonei costiere care să vină în sprijinul operațiunilor și lucrărilor de întreținere, pe termen mediu și lung (30 de ani).
Realizarea proiectului, prin mărirea zonelor de plajă, va duce la creșterea potențialului turistic și la creșterea numărului de turiști și vizitatori în aceste zone.