Guvernul a luat decizia joi de a adopta o hotărâre care vizează stabilirea tarifelor maxime de primă și alte măsuri aplicabile în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudiciile produse terților în urma accidentelor cu vehicule și tramvaie. Potrivit actului normativ, tarifele de primă practicate de asigurătorii RCA pentru contractele încheiate după data de 28 februarie 2023 vor fi înghețate temporar timp de șase luni la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de aceștia la acea dată.
De asemenea, tarifele pot fi ajustate cu maximum 6,8%, conform prognozei ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de Banca Națională a României, conform comunicatului de presă emis de Executiv. Această măsură are ca scop combaterea creșterii excesive a prețurilor care pot apărea brusc pe fondul dezechilibrelor anterioare și stabilizarea graduală a pieței asigurărilor RCA, pentru a evita propagarea efectelor negative în alte sectoare ale economiei naționale.
Conform surselor guvernamentale, se instituie un mecanism transparent pentru stabilirea despăgubirilor acordate în cazul înlocuirii temporare a vehiculelor avariate cu vehicule din aceeași clasă sau o clasă inferioară atunci când acestea nu mai pot fi utilizate din punct de vedere tehnic. În situații de criză, Guvernul poate interveni pentru o perioadă limitată de timp pentru a stabili modul de determinare a primelor practicate de asigurătorii RCA, astfel încât să se depășească circumstanțele care au condus la această situație dificilă.
Tarifele de primă maxime adoptate prin hotărârea Guvernului vor fi aplicate de către societățile de asigurare care oferă asigurări RCA pe o perioadă de șase luni pentru contractele încheiate după data intrării în vigoare a acestei hotărâri. Aceste măsuri au rolul de a asigura stabilitatea și predictibilitatea pieței asigurărilor auto obligatorii, protejând astfel interesele conducătorilor auto și ale întregii economii naționale.