Guvernul are pe masă o lege prin care vrea să elimine o parte din plasticul din viața noastră

Guvernul României este așteptat să voteze astăzi ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Există o directivă europeană în acest sens care trebuia transpusă din luna iulie.

Potrivit proiectului de Ordonanță, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, va fi interzisă introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință:

  • Bețișoare pentru urechi, cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al Hotărârii nr. 344
    din 18 martie 2004 sau al Hotărârii nr. 911 din 11 august 2005.
  • Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești).
  • Farfurii.
  • Paie pentru băuturi, cu excepția cazurilor specificate și la bețișoare de urechi.
  • Agitatoare pentru băuturi.
  • Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial
    sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv
    mecanismele acestor bețe.
  • Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:
    (a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
    (b) sunt de regulă consumate din recipient;
    (c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau
    încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata
    pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.
  • Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
  • Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Aceste produse vor putea fi însă comercializate de retaileri sau producători până la epuizarea stocurilor.

Prețuri distincte pentru ambalaje, la fast food

Actul normativ are consecințe și asupra jucătorilor din HoReCa, în special a celor cu produse fast food care vând produse gata de consum. Aceștia vor fi nevoiți să aplice un preț de vânzare pentru produsele din plastic de unică folosință furnizate și să afișeze valoarea acestora în loc vizibil la punctul de vânzare și să evidențieze distinct pe documentele de vânzare prețul produselor din plastic de unică folosință furnizate. În plus, aceștia trebuie să ofere consumatorului posibilitatea de a alege la punctele de vânzare alternative reutilizabile, alternative adecvate și durabile sau care nu conțin plastic.

Aceste obligații sunt valabile și pentru operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse din plastic de unică folosință, iar produsele de unică folosință vizate sunt paharele pentru băuturi, inclusiv capacele acestor, recipientele pentru alimente ( cum ar fi cutiile pentru produse alimentare  destinate consumului imediat, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare).

Nu în ultimul rând, pentru a realiza o reducere cantitativă măsurabilă a consumului de produse din plastic de unică
folosință, operatorii economici care introduc pe piața națională aceste produse sunt obligați:

  • să reducă progresiv cantitățile introduse pe piață astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul
    2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022,
  •  să declarare anual la Administrația Fondului pentru Mediu cantitățile introduse pe piață în anul
    precedent celui în care raportează;
  • să raporteze anual măsurile adoptate pentru atingerea țintelor menționate  către autoritatea publică centrală din domeniul mediului și autoritatea publică centrală din domeniul economiei, până la data de 01 februarie a anului următor celui în care s-a desfășurat activitatea.

Apar noi elemente pe etichete, inclusiv pe pachetele de țigări

Tot de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, absorbantele, tampoanele igienice și aplicatoarele de tampoane, șervețelele umede, și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic, produsele din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun și paharele pentru băuturi care vor fi introduse pe piață, trebuie să poarte pe ambalaj sau direct pe produs un marcaj clar, lizibil și care nu se poate șterge. Marcajul va informa consumatorii cu privire la opțiunile adecvate de gestionare a deșeurilor produse după consumul respectivului produs, despre mijloacele de eliminare a deșeurilor respective sau despre materialele plastice din componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului respectiv.

Obligații pentru autorități, din 2022

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, după caz, vor fi obligați să organizeze, să gestioneze și să coordoneze un sistem public pentru colectarea separată în vederea reciclării a sticlelor pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dopurile și capacele acestora. Obligația nu este valabilă și pentru sticlele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri și capace din plastic; sticlele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, care
sunt în formă lichidă.

Obligații legate de produs

Actul normativ instituie inclusiv obligații cu privire la ambalajele produselor, cu aplicabilitate începând cu 03 iulie 2024.

De atunci, produsele din plastic de unică folosință precum recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic și recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale ale căror dopuri și capace sunt din plastic, pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

Începând cu 2025, PET-urile  trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 25 %, calculat ca medie pentru toate sticlele PET introduse pe piața națională, iar începând cu 2030 trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 30 %.

Ordonanța introduce și conceptul de răspundere extinsă a producătorilor, ceea ce înseamnă că aceștia vor trebui să suporte o serie de costuri legate de ambalaje precum cele cu informarea consumatorilor, cu colectarea deșeurilor sau cele de curățare a lor.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vocea constănțeanului: „Mai avea puțin și își construia garaj pe stradă!”

mie aug. 25 , 2021
Pentru a face rost de un loc de parcare, constănțenii apelează la metode pe cât de inedite, pe atât de ilegale. De exemplu, pun bidoane cu apă, lăzi sau te miri ce pe stradă, adică pe domeniul public, pentru ca nimeni să nu-și lase mașina acolo. Unii dintre șoferi au […]
parcare constanta (1)

V-ar putea interesa și: