În Constanța se va înființa un nou cimitir, militar, care va fi amplasat lângă Metro 2. De asemenea, se va amplasa și un monument comemorativ dedicat Zilei Dobrogei, care va fi amplasat pe strada Traian. Ambele proiecte sunt incluse pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Guvernului României, care va avea loc luni, 9 septembrie 2019.
Primul proiect vizează necesitatea şi oportunitatea iniţierii procedurilor privind transmiterea solicitării către Consiliul Local al Municipiului Constanţa în vederea adoptării unor hotărâri care să aprobe transmiterea unor imobile, din domeniul public al municipiului Constanţa în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale și justificarea declarării acestora ca bunuri de interes public naţional,astfel:-terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, zona Metro 2, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 249783, nr. cadastral 249783, pentru înfiinţarea unui cimitir militar; -o parte din terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, lot 1, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940, pentru amplasarea unui monument comemorativ de for public dedicat Zilei Dobrogei.
„În municipiul Constanţa, una din garnizoanele reprezentative ale Ministerului Apărării Naţionale, funcţionează structuri de nivel mari unităţi, unităţi şi formaţiuni militare din organica forţelor navale, forţelor terestre şi structuri de sprijin logistic, asociaţii ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi ale veteranilor de război, ale căror cereri pentru acordarea de locuri de înhumare nu mai pot fi soluţionate, datorită epuizării numărului de locuri existente în singura facilitate cu această destinaţie aflată în administrarea ministerului din această garnizoană. Numărul foarte redus al locurilor de înhumare existente în actualul cimitir militar constituit în imobilul 3050, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situat în municipiul Constanţa, str. Labirint nr. 54,a condus la necesitatea identificării unei alte locaţii care ar putea face obiectul preluării în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea înfiinţării unui cimitir militar. În urma analizei efectuate la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu autoritatea publică locală, a fost identificat terenul în suprafaţă de 42.349 mp aflat în domeniul public al municipiului Constanţa, situat în intravilanul municipiului Constanţa, zona Metro 2, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 249783, nr. cadastral 249783, pentru care a fost obţinut acordul Primăriei Municipiului Constanţa, prin scrisoarea nr. 142603/2018, în vederea iniţierii de către Ministerul Apărării Naţionale a demersurilor care fac obiectul prezentei note. Imobilul sus-menţionat nu face obiectul cererilor de revendicare/restituire ori ale unor litigii şi nu este grevat de sarcini, în conformitate cu extrasul de carte funciară actualizat, cuprins în documentaţia justificativă la prezenta notă.Având în vedere aspectele prezentate mai sus cu privire la oportunitatea şi necesitatea înfiinţării unui nou cimitir militar în garnizoana Constanţa, solicităm Guvernului aprobarea iniţierii demersurilor necesare, în conformitate cu prevederile art. 293 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în vederea transmiterii unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Constanţa pentru adoptarea unei hotărâri care să aprobe transmiterea imobiluluisituat în municipiul Constanţa, zona Metro 2, judeţul Constanţa, având datele de identificare prevăzute la nr. crt. 1 din anexa la prezenta notă,din domeniul public al municipiului Constanţa în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale.” se arată în nota de fundamentare a Guvernului.
În ceea ce privește al doilea proiect, în nota de fundamentare se spune că data de 14 noiembrie 1878 a reprezentat un moment istoric important care a marcat întreaga istorie modernă a României, prin revenirea Dobrogei la patria mamă, eveniment care a contribuit la întărirea economică a micului regat şi a constituit un pas important în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, încheiat prin Marea Unire din anul 1918.
„Astfel, pentru sărbătorirea anuală a acestui eveniment istoric, data de 14 noiembrie a fost instituită ca Ziua Dobrogei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2015. Întrucât Armata a avut o contribuţie determinantă la înfăptuirea acestui moment istoric prin participarea sa la Războiul de Independenţă în perioada 1877-1878, pentru sărbătorirea anuală a acestui eveniment la nivelul garnizoanei Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale are în intenţie edificarea unui monument comemorativ de for public, care va contribui major la cultivarea valorilor naţionale şi a simţului patriotic în rândul tinerei generaţii şi va constitui un reper pentru generaţiile următoare.În urma analizei efectuate de către Ministerul Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu Primăria Municipiului Constanța pentru identificarea unei locaţii în vederea amplasării monumentului de for public, a fost identificat un teren în suprafaţă de 91 mp, parte din imobilul aflat în domeniul public al municipiului Constanţa, situat în intravilanul municipiului Constanţa, strada Traian, zona Tribunal Constanţa,judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940, pentru care a fost obţinut acordul autorității publice locale, prin scrisoarea nr. 176042/2018, în vederea iniţierii de către Ministerul Apărării Naţionale a demersurilor care fac obiectul prezentei note.După aprobarea notei şi transmiterea cererii Guvernului către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, prin grija autorităţii publice locale vor fi efectuate operaţiunile de dezmembrare a terenului în suprafaţă de 91 mp care face obiectul prezentei note, din imobilul înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940. Imobilul sus-menţionat nu face obiectul cererilor de revendicare/restituire ori ale unor litigii şi nu este grevat de sarcini, în conformitate cu extrasul de carte funciară actualizat, cuprins în documentaţia justificativă la prezenta notă. Având în vedere aspectele prezentate mai sus cu privire la oportunitatea şi necesitatea realizării unui monument de for public dedicat sărbătoririi anuale la data de 14 noiembrie a Zilei Dobrogei, solicităm Guvernului aprobarea iniţierii demersurilor necesare, în conformitate cu prevederile art. 293 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în vederea transmiterii unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Constanţa pentru adoptarea unei hotărâri care să aprobe transmiterea imobiluluis ituat în municipiul Constanţa, judeţul Constanţa, având datele de identificare prevăzute la nr. crt. 2 din anexa la prezenta notă,din domeniul public al municipiului Constanţa în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale.”, spun reprezentanții Guvernului.
Direcţii de acţiune ulterioare după transmiterea imobilelor sus-menţionate, din domeniul public al municipiul Constanţa, în domeniul public al statului în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale, în baza unor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Constanţa. După transmiterea imobilelor în domeniul public al statului, acestea vor fi înscrise în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi vor fi date în administrare Ministerului Apărării Naţionale, prin hotărâre a Guvernului, în conformitate cu prevederile art. 867 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 293 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Ulterior, Ministerul Apărării Naţionale va efectua demersurile necesare în vederea realizării obiectivelor propuse, respectiv înfiinţarea unui nou cimitir militar al garnizoanei Constanţa şi realizarea monumentului de for public dedicat sărbătoririi Zilei Dobrogei. În vederea executării investițiilor pentru realizarea celor două obiective, Ministerul Apărării Naționale va avea în vedere legislația incidentă în domeniu, respectiv Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 120/2006 Legea monumentelor de for public, cu modificările ulterioare și Ordonanța Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, republicată, cu modificările și completările ulterioare, raportat la regimul juridic al imobilelor transmise în domeniul public al statului. În acest sens, documentația specifică privind amplasarea unui monument de for public pe amplasamentul unei părți din imobilul situat în str. Traian, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940, va fi depusă la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, în vederea demarării procedurilor de avizare/autorizare, iar pentru imobilul situat în zona Metro 2 înscris în cartea funciară a municipiului Constanța nr. 249783, cu nr. cadastral 249783, înaintea începerii lucrărilor de amenajare a cimitirului militar, va fi efectuat un diagnostic arheologic intruziv, de către o instituție de profil muzeal, de cercetare sau de învățământ superior cu profil arheologic. Imobilele ce vor fi preluate în administrare de Ministerul Apărării Naţionale vor primi coduri/indicative numerice pentru identificare potrivit evidenţelor proprii ale Ministerului Apărării Naţionale, în conformitate cu prevederile art. 5 din Regulamentul proprietăţii imobiliare în Ministerul Apărării Naţionale, aprobat prin Ordinul ministrului apărării nr. M. 91/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 668 din 26 septembrie 2008.