Premierul Marcel Ciolacu a semnat modificarea unei hotărâri de guvern prin care angajații Ministerului Afacerilor Interne care vizitează Statele Unite ale Americii beneficiază de unele facilități.
Astfel, prin modificarea HG 518/1995 polițiștii beneficiază de decontarea costurilor pentru orice tip de viză SUA, aplicată pe orice tip de pașaport, fără efectuarea unei misiuni.
Așadar, decontarea se acordă și pentru vizele solicitate în interes personal: turism, vizitarea familiei etc.
„Prin modificarea HG 518/1995 polițiștii beneficiază de decontarea costurilor pentru orice tip de viză SUA, aplicată pe orice tip de pașaport, fără efectuarea unei misiuni. Așadar, decontarea se acordă și pentru vizele solicitate în interes personal: turism, vizitarea familiei etc.”, a anunțat Sindicatul Independent al Polițiștilor din România.
Modificarea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 18 ianuarie 2024 și are ca scop, potrivit semnatarului „consolidarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.”
Cât costă o viză
În Uniunea Europeană sunt numai trei țări care au nevoie de viză pentru a intra în SUA: România, Cipru și Bulgaria.
Costul unei vize turistice pentru român este de 185 de dolari, la care se adaugă cheltuieli adiacente, adică, de pildă, transportul până la Ambasada SUA din București, unde se susține interviul.
România mai are un drum lung până la eliminarea vizelor
Ambasada României în SUA anunţă Departamentul de Stat al SUA a dat publicităţii recent, situaţia ratei de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022-30 septembrie 2023), iar România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%, cea mai mică din toată istoria relaţiilor cu SUA.
„8,79% – rata de refuz a vizelor pentru SUA în 2023, cel mai scăzut nivel din toată istoria relaţiei bilaterale România-Statele Unite. Ritm accelerat de descreştere în ultimii trei ani şi cea mai importantă scădere în termeni procentuali dintre cele trei state UE candidate. Departamentul de Stat al SUA a dat publicităţii miercuri, 17 ianuarie a.c., situaţia ratei de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022-30 septembrie 2023). Astfel, România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%”, arată Ambasada României într-o postare.
Potrivit Ambasadei, „rata de refuz înregistrată în cursul anului 2023 este cea mai mică din toată istoria relaţiilor cu SUA”.
„De asemenea, România se află într-o descreştere accelerată în ultimii trei ani (17,03% în 2021, 12,61% în 2022), cu o scădere de 3,82% faţă de anul fiscal precedent. Totodată, dintre cele trei ţări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere (Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creştere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut)”, arată Ambasada.
„Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimişti întrucât există o intenţie politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerinţele programului de scutire de viză să fie îndeplinite. Dacă totul merge conform planului şi nu apar dificultăţi majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de viză anul viitor”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.
Recomandări:
Vă puteți reînnoi vizele pentru SUA fără interviu
Pe timpul lui Ceaușescu miliția nu avea drept la vizite tari străine și era bine ca nu vine politistu ca nu are treaba și sta cu maciuca sculata pe litoral și tari străine după fiecare cur ca acum
I want a viza.
Visul american a dispărut, s-a încheiat ca la începutul anilor ’90. Cred că vestea a ajuns la noi târziu.