Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a derulat, în cursul zilei de 11 decembrie 2023, o acțiune de control la Pensiunea Denisa, din Râmnicu Vâlcea.
Acțiunea s-a desfășurat ca răspuns imediat la un mesaj primit de președintele instituției, Horia Constantinescu, de la un consumator. În text, acesta atrăgea atenția asupra unor situații aflate în afara legii, pe care le-a întâlnit la locația menționată și care se refereau la aceasta ca fiind „un focar de infectie … Se vinde carne din porc mort, apoi înjunghiat !! Patronul are o fermă la Galicea, lângă Vâlcea, unde îi mor porci pe capete !!!”, așa cum se arăta în mesaj.
În paralel cu deplasarea echipei Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Vest Oltenia către pensiunea din Râmnicu Vâlcea, dat fiind specificul sesizării, președintele ANPC, Horia Constantinescu, l-a informat telefonic pe omologul său aflat la conducerea ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, asupra aspectelor sesizate, pentru a evita pierderea de timp generată de schimbul de înscrisuri oficiale între instituții. Drept urmare, o echipă de control a ANSVSA a sosit cu celeritate, de asemenea, la locație pentru a face verificări, demonstrându-se încă o dată buna colaborare dintre cele două Autorități.
Comisarii ANPC au identificat o serie de nereguli la unitatea controlată și au aplicat următoarele sancțiuni:
- amenzi contravenționale în valoare totală de 19.000 lei
- oprirea definitivă de la utilizare a produselor alimentare neconforme (fără elemente de identificare și caracterizare, expirate și cu modificari organoleptice)
- oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru cele două camere de cazare verificate (singurele libere, la momentul controlului)
- propunerea închiderii temporare a unității pe o durată de cel mult 6 luni.
Abaterile constatate au fost:
Zona de alimentație publică
- utilizarea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită sau fără elemente de identificare
- folosirea unui bloc alimentar neigienizat,
- utilizarea unor ustensile de bucătărie neconforme (cuțite cu nituri, tocătoare depreciate, recipiente din plastic)
- lipsa graficului de înlocuire a uleiului din friteuză,
- lipsa graficului de evidență a temperaturii pentru agregatele frigorifice
- lipsa verificării metrologice a cântarului
- lipsa informațiilor privind declarația nutriționala și aditivii alimentari utilizați la preparate, în lista meniu
- prezenta animalelor de companie în bucătărie
- depozitarea preparatele culinare direct pe pavement
- existența, în anexa locației, în aceeași curte, a unei cantități de cca 500 kg de carne de porc neprelucrată destinată, conform declarațiilor administratorului, consumului propriu. Comisia ANSVSA a dispus sigilarea cantității și a prelevat probe pentru analiză.
Cazare
- folosirea unor saltele pătate, neigenizate, cu fire de păr
- folosirea unor așternuturi rupte și pătate
- lipsa protecției suplimentară pentru saltele și a burdufului suplimentar pentru perne
- lipsa covorașelor antiderapante în băi,
- folosirea unor coșuri de gunoi fără capac de protecție,
- funcționarea în condiții igienico-sanitare precare: pavimente neigenizate, atât în camera, cât și în băile de deservire, folosirea unor calorifere cu pete și urme de vopsea
- utilizarea unor canapele și paturi suplimentare cu urme de pete și reziduuri alimentare.
aveau clienti ?