La Microrezervaţia de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanța au ajuns, recent, iepuri de Patagonia (numiți și mara). Animalele s-au adaptat atât de bine încât s-au și înmulțit aici.
„La sfârșitul anului trecut, beneficiind de subvenții de la Consiliul Județean Constanța, pentru care mulţumim, am reușit să facem niște investiții în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, investiții care acum așteaptă animalele sortite de-a fi aduse. Ei bine, asta este un pavilion pentru maimuțe, un pavilion în care urma să aducem maimuțe: fie lemurieni, fie cercopiteci macaci. Însă situația cu această pandemie, mai ales când este vorba de specii potențial receptive, fiind vorba de primate, ne-a întârziat și ne va întârzia în continuare să populăm acest amplasament cu maimuțe. Aşa că am găsit o soluție: Avem pe Microrezervaţie multe animale interesante, multe amplasamente care se află în amenajări, vă aşteptăm la sfârşitul acestei perioade de carantină să ne vizitaţi, să le vedeţi. Ei bine, am adus Mara de Patagonia, aici în complexul muzeal, în Pavilionul de maimuţe. Mara de Patagonia care imediat ce a venit a și făcut un pui. Şi avem un pui.”
Dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța
„Sunt niște mamifere foarte interesante și au o interesantă adaptare vizavi de reproducere. Puii când ies, sunt în stare să mănânce imediat, aleargă, au blană pe ei, este incredibil! Poate ați văzut un pui de cobai care mănâncă iarbă a două zi sau în ziua în care s-a născut. Suge, dar mănâncă și iarbă. În cazul asta, puiul de Mara de Patagonia este lângă mama lui. Are o săptămână, dacă vă puteţi imagina, de când s-a născut.”, a precizat Adrian Bîlbă.
Iepurele Mara de Patagonia a fost adus recent la Microrezervația din Constanța.
Mara de Patagonia este o specie de rozătoare de talie mare, care are greutatea cuprinsă între 7,73 şi 8,44 kg şi lungimea de 70 cm. După o perioadă de gestaţie de aproape 100 de zile, poate naşte între 1 şi 3 pui. Speranţa de viaţă în grădina zoologică este de aproximativ 14 ani. Are urechile lungi ca iepurele și coadă scurtă, aproape fără păr, pe care o ține aproape de corp. Blana este tot scurtă, de culoare gri, cu o zonă de culoare albă, pe coapsă. Mara de Patagonia este o specie monogamă, iar perechile de sex opus se leagă de obicei pentru viață. Legătura este menținută în principal de eforturile masculului, care urmărește și apără femela oriunde merge.