De ziua reginei Maria, Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius din Constanța a încărcat un filmuleț rar, din 1932, când suverana împlinea 57 de ani.
Daniel Citirigă, prodecan al facultății, autor a mai multor cărți despre Coroană și perioada interbelică, care se ocupă de un proiect de cercetare care va aduce la lumină multe întâmplări inedite din istoria Constanței și a României, a scris, pe o rețea de socializare, că în imagini se vede cum Regina Maria îi primea la Balcic pe regele Carol II, principele moștenitor Mihai, oficiali și locuitori ai pitorescului sat de la Marea Neagră.
Puteți vedea mai jos imaginile. Sursa acestora: National Archives at College Park, Statele Unite ale Americii.
Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938, Castelul Pelișor, Sinaia, Regatul României) a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Regatului Unit.Părinții săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Maria și-a petrecut copilăria și adolescența la Eastwell Park, reședința familiei din comitatul Kent.
S-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, Principele moștenitor al tronului României, încercând încă de la început și reușind să se integreze națiunii care o adoptase ca Principesă și, începând din 1914, ca Regină.
Recomandare: VIDEO. Regele Mihai în mijlocul aromânilor. Imagini inedite
Castelul din Balcic, situat în orașul Balcic, Bulgaria, a fost o reședință a reginei Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul a aparținut României. Clădit pe malul mării Negre, castelul cuprinde o grădină botanică, o sală a fumătorilor, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă, mai multe vile rezidențiale și diverse alte clădiri.