Conform unui studiu Imobiliare.ro și Unlock Market Research, 47% dintre cumpărători se așteaptă să vadă creșteri ale prețurilor pe piața imobiliară în 2024. Dintre aceștia, cei mai mulți (49%) consideră că majorările se vor situa în intervalul 10%-20%, în timp ce 13% dintre ei cred că scumpirile ar putea să depășească 20%. Alți 30% dintre respondenți sunt de părere că prețurile ar urma să crească pe parcursul anului în curs cu până la 10%.
Conform aceluiași studiu, 23% dintre cumpărători consideră că pe parcursul acestui an nu se vor înregistra fluctuații semnificative la nivelul prețurilor practicate pe piața imobiliară, în timp ce alți 30% anticipează unele scăderi ale prețurilor. Dintre aceștia din urmă, cei mai mulți respondenți (37%) consideră că ne putem aștepta să vedem ieftiniri cu 10%-20%, în timp ce aproape 30% sunt de părere că prețurile proprietăților ar putea să se reducă și cu mai bine de 20% în 2024.
Majorări ale prețurilor sunt anticipate și de către principalii jucători activi în sectorul imobiliar. Principalele argumente sunt cererea care se menține la un nivel ridicat, oferta tot mai restrânsă de locuințe disponibile la vânzare și pachetele de finanțare mai atractive la care se anticipează că vor avea acces cumpărătorii în 2024.
Un alt aspect important scos la iveală de studiu este acela că încrederea românilor în agențiile imobiliare și serviciile oferite de acestea a crescut considerabil față de anii anteriori. Astfel, 72% dintre respondenți spun că vor apela în 2024 la serviciile oferite de un agent sau de o agenție imobiliară pentru a cumpăra sau pentru a închiria o proprietate.
Studiul a fost realizat în intervalul noiembrie-decembrie 2023 pe un eșantion de 800 de persoane, cu vârstă de peste 18 ani, din cele mai mari șase orașe ale țării (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța) și are o marjă de eroare maximă de +/-3%.
Anul trecut, în Cluj-Napoca, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a apropiat la sfârșitul anului trecut de pragul de 2.600 euro/mp util. Spre comparație, în decembrie 2022 proprietarii și dezvoltatorii solicitau, în medie, 2.428 euro/mp util pentru locuințele listate la vânzare. Scumpiri au apărut pe ambele segmente de piață, mai semnificative fiind cele observate în cazul apartamentelor aflate în imobile vechi, construite înainte de anul 2018. Un apartament nou cu 2 camere putea fi cumpărat la sfârșitul anului trecut cu un preț mediu de 2.695 euro/mp util.
Brașov: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a majorat cu aproape 11% în 12 luni, ajungând la 1.747 euro/mp util. Orașul Brașov depășește Capitala și devine al doilea cel mai scump din țară pentru cumpărători, după Cluj-Napoca. Majorări ale prețurilor au fost identificate pe ambele segmente de piață, mai mari fiind cele observate în cazul proprietăților din imobile vechi. Chiar și în aceste condiții, apartamentele noi se vând la prețuri mult mai mari față de cele vechi. Prețul mediu solicitat pentru acestea ajunge la 2.044 euro/mp util.
București: Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală au crescut cu aproape 4% într-un an. Avansul a fost mai semnificativ în cazul locuințelor vechi. Acestea continuă să se vândă, însă, cu prețuri mai scăzute decât cele disponibile în ansamblurile rezidențiale construite după 2018. Garsonierele noi s-au scumpit cu peste 7% în 12 luni, în timp ce în cazul apartamentelor noi cu 2 camere s-a putut observa o scădere cu 3,5% a prețurilor în același interval de timp.
Constanța: Orașul se poziționează pe locul al patrulea în topul celor mai scumpe din țară pentru cei interesați de cumpărarea unui apartament. După un avans cu circa 5% față de decembrie 2022, prețul mediu solicitat la vânzare pentru locuințele de pe plan local a ajuns la sfârșitul lui 2023 la 1.555 euro/mp util. Majorări au putut fi observate pe ambele segmente de piață, mai reduse fiind cele apărute în cazul proprietăților noi.
Iași: Un avans semnificativ a putut fi observat în ultimul an la nivelul prețurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Iași. Dacă în decembrie 2022 locuințele erau listate la vânzare cu 1.375 euro/mp util, în decembrie 2023 media se situa în jurul valorii de 1.500 euro/mp util. Apartamentele noi din Iași s-au scumpit cu aproape 11% în 12 luni, mai mult decât cele disponibile pe piața veche.
Timișoara: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la sfârșitul anului trecut la 1.507 euro/mp util, după un avans cu circa 4% în 12 luni. Locuințele de pe plan local rămân unele dintre cele mai accesibile pentru cumpărători. Cele mai semnificative creșteri au putut fi observate în cazul proprietăților noi. Prețul mediu de listare la vânzare a ajuns, în acest caz, la 1.800 euro/mp util în decembrie 2023, cu 12,5% peste nivelul solicitat la sfârșitul lui 2022.
Craiova: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi și noi scoase la vânzare în Craiova a crescut cu 4,3% într-un an și a atins pragul de 1.515 euro/mp util.
Oradea: Creșteri importante ale prețurilor au putut fi observate în cazul orașului Oradea. Avansul se apropie de 14% în 12 luni. Prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile pe plan local a ajuns la 1.484 euro/mp util și se apropie astfel de media înregistrată la nivel național.
Sibiu: Proprietarii și dezvoltatorii scot la vânzare apartamente în Sibiu cu un preț mediu de 1.509 euro/mp util. Se poate observa, astfel, un avans cu circa 4% în decembrie 2023 față de decembrie 2022.
Ploiești: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Ploiești se menține mult sub media înregistrată la nivel național. În ultimul an, avansul pe plan local a fost unul foarte redus, cu doar 0,2%, până la 1.088 euro/mp util.
Cine mai crește prețurile e gay