În municipiul Constanța s-au aprins, pe 12 noiembrie, primele beculețele de Crăciun.
Primăria a organizat o licitație pentru închirierea și montarea lor. Până la ora redactării acestui articol, pe site-ul oficial apare informația că licitația este în desfășurare. Detalii AICI.
Suma pe care vrea să o aloce este de 3.788.660 lei fără tva, adică 4.508.505 lei.
Mai jos aveți imagini de pe bulevardul Tomis.
„Obiectul contractului îl constituie închirierea inclusiv montarea-demontarea unor instalaţii de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă: – LOT I Iluminat festiv al străzilor din municipiul Constanța – Lot II Iluminat festiv în zona Peninsulară Piața Ovidiu Constanța – Lot III Iluminat festiv în Parcuri din municipiul Constanța.”, se arată în documentele de licitație publicate pe SICAP.
Caietul de sarcini spune că „ofertanții trebuie să facă dovada că au avut încheiate contracte similare în ultimii 3 ani (împliniți la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor), contracte similare (închiriere produse de iluminat festiv, montare și demontare produse de iluminat festiv) a căror valoare cumulată este de minimum: 2.500.000 lei fără TVA pentru Lotul I, 700.000 lei fără TVA pentru Lotul II și 300.000 lei fără TVA pentru Lotul III, la nivelul unui contract sau a mai multor contracte”.
Oraș în faliment
Înainte de a ajunge primar, Vergil Chițac, PNL, a declarat, în mai multe rânduri, că orașul Constanța ar fi în faliment, dacă ar fi o societate comercială. Se baza pe faptul că municipiul are cheltuieli mult mai mari decât veniturile.
Într-o conferință de presă pe care a organizat-o în 2022, am avut posibilitatea să îl întreb dacă își menține afirmația și acum, după ce a ajuns primar, ținând cont că pe primele nouă luni ale anului municipiul a cheltuit cu 194 de milioane mai mult decât veniturile. Detalii AICI.
„Așa e și acum. Cu atât mai mult.”, a spus primarul.
Acesta a precizat că veniturile despre care vorbim sunt veniturile proprii ale bugetului.
A explicat apoi că bugetul are trei componente majore: componenta de la SPIT, adică taxele și impozitele culese de la cetățeni; TVA-ul pe care îl primește de la stat; IVG-urile (impozitul pe venitul gospodăriilor), adică parte din impozitul pe salarii care ne revine nouă. 62% din impozitul pe salarii al rezidenților alimentează bugetul. Pe site-ul ANAF puteți vedea cât au încasat localitățile din județul Constanța (click AICI).