Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a demarat, în urmă cu trei zile, o acțiune care vizează comerțul cu pește proaspăt, din import, al marilor lanțuri de magazine.
„Plecând de la regulile impuse pescarilor romani prin legislație si de la principiile europene ale comerțului în general (egalitatea de șanse pentru toate statele membre si automat pentru operatorii economici), am decis reevaluarea comerțului cu acest tip de produse. Astfel, parcurgând atât regulamentele europene, cat si legislația română, rezultă o discrepanta majoră de abordare.”
Horia Constantinescu, șeful CJPC Constanța.
Peștele si produsele obținute prin tranșarea acestuia au, în România, un termen de consum de 48-72 de ore de la momentul PESCUIRII, in schimb, același tip de produs, dar din import își aroga termene de la 5 la 21 de zile, de la AMBALARE, a subliniat acesta.
„Diferența de calitate este notabila și au fost cazuri in care am depistat pește putrezit, dar conform etichetei, încă in termen! Consider, din respect pentru consumatorul roman, ca are dreptul la produse de calitate si are dreptul la peste cu adevărat proaspăt, motiv pentru care s-au dispus masuri de retragere de la comercializare a întregii cantități ce depășește cele 72 de ore de la pescuire/capturare. Nu suntem pelicanii Europei si, mai mult, pescarul si peștele autohton au dreptul la șanse egale!”, a mai spus Horia Constantinescu.
„The reținut că procedurile lor interne prevăd tot 72 de ore pentru peștele din avariile proprii procesat în regim propriu. Un păstrăv pescuit în România are conform normelor în vigoare 72 de ore termine de durabilitate minimal păstrăvul din import poate avea până la 15 zi. Peștele din filmare, conform etichetei, se afla în interiorul acestui termen dar totuși prezenta urme de putrefacție ceea ce confirmă faptul că nu se poate stabili un alt termen decât cel de 72 de ore. Inclusiv regulamentele europene vorbesc de o evaluare organoleptică a peștelui în niciun caz de stabilirea unui termen fix”, a precizat șeful CJPC Constanța.
Acesta a spus că nu se poate vorbi despre un eventual pericol la adresa sănătății a acestor produse, fără o analiza de specialitate!
„Totuși putem aprecia diferența de prospețime si calitate intre proaspăt si depozitat in condiții imposibil de verificat. Termenul de durabilitate minimala se stabilește numai pentru anumite produse si numai in anumite condiții. Printr-o simplă declarație de conformitate asumată de exportatorul european nu putem stabili momentul pescuire câte zile a făcut peștele respectiv din apă până pe raft și nici dacă acesta este realmente transportat în condițiile prevăzute de regulamentele europene. Ceea ce își asumă exportatorul prin declarația de conformitate nu poate avea în vedere ce se va întâmpla cu respectivele produse de la momentul exportului până la raft ceea ce face imposibilă determinarea unei durabilității minimale. Nu este aceeași situație ca la produsele ambalate, la care producătorul își poate asuma un termen de durabilitate minimală bazat pe analize făcute cu privire la modul de preparare procesare aici vorbim de un produs proaspăt care ar trebui vândut ca atare”, a subliniat Horia Constantinescu.
Acesta a precizat că se impune o modificare legislativă, pentru a asigura produse de calitate similară.
Soluția ar fi vânzare de pește viu, așa cum deja avem în acvariile unora dintre retaileri, sau pește congelat rapid ale cărui proprietăți se păstrează.
CJPC Constanța a mai găsit pește putrezit, de data aceasta în piețele din Constanța, în august 2017. Detalii AICI.
Reamintim că astăzi ANAF a anunțat că începe acțiunea „Demetra”, în cadrul căreia se vor verifica importurilor de legume și fructe.
Decizia ANAF vine la numai câteva ore după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit din nou despre standarde duble în ceea ce privește legumele și fructele și a cerut controale din partea instituțiilor care verifică importurile de astfel de produse.
„Am auzit – şi pe bună dreptate cei de la hipermarketuri vin şi controlează tot lanţul de producţie, de la solar, până când ajunge roşia pe raft. Dar întrebarea mea este: TIR-urile care vin de afară sunt controlate la fel, de la origine până ajung pe raft, pe masa românilor? Toată lumea se plânge de calitatea proastă şi de faptul că nu sunt sănătoase”, a spus Dragnea, aflat în vizită la Colibaşi împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Digi 24.
„Eu le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, celor de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile. Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fructă, fiecare fruct, fiecare legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a spus el.