În Năvodari, un locuitor din șapte este ucrainean. „Nu au unde să se mai întoarcă” VIDEO

Mașini ale refugiaților din Ucraina pe faleza din Mamaia Nord

Numărul refugiaților din Ucraina care au ales județul Constanța este mare. Mulți dintre aceștia s-au cazat în Mamaia Nord, Năvodari, din mai multe motive. Unul dintre ele este oferta mare de apartamente, al doilea este amplasarea acestora, pe malul mării.

„Luna aceasta vom deconta pentru peste 5.500 de ucraineni. Asta înseamnă peste nouă milioane de lei. Și mai vin, pentru că se uită și la confortul lor, iar Mamaia Nord este o stațiune tânără, o zonă de lux. Foarte mulți vin aici pentru au și unde să stea, este și confort. Mulți sunt din Odessa, se regăsesc în zona de litoral.”, a declarat Aurelian Dumitrașcu, viceprimar al orașului Năvodari, în emisiunea „Punctul pe i”, de la Tomis TV.

Cifra aceasta, 5.500, se referă numai la cei care sunt cazați la persoane fizice. Mai există mulți ucraineni care sunt cazați la diferite firme, care se adaugă acestora.

Edilul a subliniat că statul român ar trebui să se gândească ce va face în continuare.

„Acești ucraineni nu au unde să se mai întoarcă. Unii din ei au început deja să fie conștienți că nu se vor mai întoarce acasă.  Să zicem că războiul se încheie peste un an, doi, dar unde se întorc? Casele lor poate nu mai sunt, locuri de muncă nu mai există, economia e la pământ. Trebuie să îi integrăm. Le dăm cazare și mâncare, dar până când? Acest program (n.r. care oferă 50 de lei pentru cazare pe zi pentru fiecare refugiat și 20 de lei pentru mâncare) este în vigoare până în martie 2024. Apoi ce facem, îi lăsăm pe străzi? Să începem să vorbim de copii. Ei fac școală online, dar cu ce îi ajută orele în ucraineană? ISJ ar trebui să facă clase special să învețe română, engleză.”, a spus viceprimarul.

Acesta a mai dat un exemplu: firmele care angajează persoane cu dizabilități primesc anumite ajutoare. Poate că la fel ar trebui să se procedeze și în cazul ucrainenilor, spune el.

La referendumul din 2011, orașul Năvodari avea 35.000 de locuitori.

Extrasul din emisiune despre acest subiect îl puteți vedea mai jos.

Recomandări:

Refugiații ucraineni au protestat în Constanța. „Îl urăsc pe Putin!”. Cât au plătit VIDEO

Aurelian Dumitrașcu, viceprimar: Năvodari va avea anul acesta târg de Crăciun și patinoar VIDEO

Copiii refugiaţi din Ucraina nu vor mai putea face şcoală în limba maternă la Constanța


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “În Năvodari, un locuitor din șapte este ucrainean. „Nu au unde să se mai întoarcă” VIDEO

  1. Din pacate, cei cu numere de Odessa, isi dau in chirie apartamentele din Ucraina alora bombardati. Iar ei vin aici pe gratis. In caz ca va intrebati de ce prefera litoralul, e mai rapid de facut naveta. Diferenta intre jurnalistii ucraineni si cei romani, e ca primii chiar fac documentare, romanii iau declaratii de pe FB

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polaris M Holding oferă în Năvodari un serviciu de colectare deșeuri reciclabile de la agenții economici

vin nov. 18 , 2022
Polaris M Holding oferă în orașul Năvodari, începând cu 1 noiembrie, un nou serviciu de colectare deșeuri reciclabile de la agenții economici. Acest serviciu se adresează exclusiv persoanelor juridice. Încheie un protocol de colaborare cu Polaris și ai posibilitatea de a te debarasa gratuit de deșeurile reciclabile într-un mod responsabil. […]

V-ar putea interesa și: