PNL Constanța a transmis mai multe comunicate referitoare la criza apei calde din municipiul Constanța, dar – voit sau nu – nu vede pădurea din cauza copacilor.
În cel mai recent comunicat, liberalii spun așa:
„Este clar pentru toată lumea că problema asigurării apei calde pentru constănțeni depășește cu mult priceperea și competența primarului Decebal Făgădău. Situația este mult mai complexă și implică factori aproape imposibil de gestionat cu resurse locale și de către o administrație fără viziune.”
Trecem repede peste ușoara contradicție logică (ori e depășit primarul, ori situația nu poate fi gestionată cu resurse locale) și mergem mai departe. PNL cere demisia conducerii RADET și spune că sistemul de distribuție este depășit.
„Sistemul de distribuire al agentului termic învechit, costuri și cheltuieli tot mai mari de producție și mentenanță în timp ce încasările sunt tot mai mici, explozia debranșărilor de la sistemul centralizat, existența datoriilor istorice, numeroasele procese de executare silită pierdute în instanță, toate acestea conturau de mult timp tabloul dezastrului.”, se arată în comunicat.
Ce uită PNL Constanța este un cuvânt cheie în acest tablou de criză: „congenerare”.
Să vă explic. Cogenerarea înseamnă producerea concomitentă, cu aceeași instalație (grup motor termic-generator de curent, turbină, etc) a energiei termice și electrică. Instalațiile de cogenerare se dimensionează în corelație cu necesarul de energie termică, energia electrică fiind un produs secundar. Rețineți: produs SECUNDAR. Aceasta este diferența instalațiilor moderne de cogenerare, față de clasicele CET-uri (Centrale Electrice de Termoficare). Acestea din urmă se dimensionează pentru necesarul de energie electrică, energia termică fiind în acest caz produsul secundar.
PNL uită să vorbească despre CET-ul din Constanța, care nu mai produce energie electrică, ci numai produsul secundar, energia termică. Evident că nu are cum să fie eficient. Nu vorbește nici despre faptul că tehnologia folosită la CET e de prin anii 60. Nici despre pierderile din rețeaua CET, adică de la uzină la punctele termice. Nu uită să amintească însă pierderile din rețeaua RADET, adică de la punctele termice la blocuri. Uită să menționeze că la conducerea CET este un politician ALDE, iar consiliul de administrație este asemănător conducerii. Nici nu ne spune cine sunt „specialiștii” din acest CA.
Pentru PNL, momentul e numai bun pentru a șterge pe jos cu primarul Decebal Făgădău. Omițând însă cea mai importante parte din acest sistem de încălzire centralizată, furnizorul, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva la mijloc este un calcul politic, prin care PNL și ALDE atacă PSD.
PNL Constanța are însă 100% dreptate într-o privință: comunicarea a fost dezastruoasă din partea primăriei și a RADET.
„Aceste probleme trebuiau discutate în fiecare ședință de Consiliu Local până la găsirea unor soluții, însă, până acum, nici RADET, nici primarul Făgădău nu au deschis gura. Abia acum, când Constanța a rămas de o săptămână fără apă caldă, au început, timid, să spună câte ceva, însă mult prea târziu și complet inutil.”, spun reprezentanții PNL.
Evident, uită să spună că cei de la Ministerul Energiei, condus de ALDE, și de la Electrocentrale SA, unde directorul ALDE a avut o indemnizație de aproape 200.000 de lei anul trecut, nu au făcut nici puținul pe care l-au făcut primarul și directorul RADET. Au trimis câteva comunicate și, în rest, au ținut capul la cutie, fără să iasă în fața presei sau a constănțenilor pentru a răspunde la întrebări.
Și mai uită ceva liberalii constănțeni, ceva important. Uită că au promis, când făceau parte din USL, un nou CET. L-au susținut pe Radu Mazăre. Atunci știau, așadar, că problema principală a sistemului este CET-ul. Acum au uitat.
Mă întreb, la final, retoric, evident. ce demersuri au făcut parlamentarii PNL pe lângă ministrul Energiei pentru a clarifica și, eventual, rezolva situația.
C.H.