Vestea bună anunțată de Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, în cadrul unei conferințe de presă, este că 80% din necesarul de medici specialiști este acoperit la nivelul județului Constanța. Vestea proastă este că 20% din necesar nu este asigurat. Așadar, lipsește un medic din cinci. Vestea și mai proastă este că sunt nouă specialități neacoperite, din care șase privesc copiii.
Astfel, în ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice au fost încheiate 235 de contracte cu 694 de medici cu diverse specialități clinice.
Numărul necesar de medici pentru cele 43 de specialități medicale clinice, pentru județul Constanța, este de 871. Acest necesar a fost stabilit de către comisia întrunită în perioada procesului de contractare, conform Hotărârii Guvernului nr. 521/2023, și a fost constituită din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Casei de Asigurări de Sănătate și ai Colegiul Medicilor Constanța.
Specialitățile clinice neacoperite în ambulatoriul de specialitate sunt:
- cardiologie pediatrică
- chirurgie orală și maxilofacială
- gastroenterologie pediatrică,
- nefrologie pediatrică
- neonatologie
- oncologie și hematologie pediatrică
- pneumonologie pediatrică
- anestezie și terapie intensivă
- genetică medicală.
CAS nu a primit nicio cerere de la niciun furnizor pentru încheierea contractului.
Așadar, nouă specializări nu au niciun medic. Șase dintre ele se adresează copiilor.
Există și specialitățile clinice deficitare în ambulatoriul de specialitate, în sensul că este acoperit parțial necesarul. Printre acestea se numără:
- reumatologie (necesar 25 medici, în contract 11 medici)
- medicină internă (necesar 42 medici, în contract 33 de medici)
- oncologie medicală (necesar 15, în contract 10 medici)
- oftalmologie ( necesar 38, în contract 31 de medici)
- psihiatrie (necesar 38, în contract 31).
Recomandare: Județul Constanța are 35 de spitale și 4.159 de paturi de spital în contract cu CAS Constanța
Deficit de 54 de medici de familie
O altă veste proastă este că județului îi lipsesc 54 de medici de familie. Comisia constituită din reprezentanți ai DSP, CAS Constanța, Colegiul Medicilor a hotărât un număr necesar de 396 de medici de familie cu liste proprii, atât pentru mediul urban, cât şi pentru mediul rural.
În urma procesului de contractare derulat în luna Iunie, numărul de medici cu liste proprii este de 342.
Astfel, la momentul acesta există un deficit de 6 medici de familie în Mangalia, 5 medici de familie în Medgidia, 4 medici de familie în Cernavodă, 8 medici de familie în Năvodari, de câte un medic de familie în Eforie și Hârșova și 10 medici de familie în mediul rural (localitățile Mihail Kogălniceanu, Albești, Castelu, Chirnogeni, Ciobanu, Dobromir, Cuza Vodă, Dorobanțu, Rasova). Vestea bună este că în județul Constanța nu avem localități fără medic de familie.