Incendiu la Arhiepiscopia Tomisului!

Arhiepiscopia Tomisului a luat foc sâmbătă seară!

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă seara, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, primele informaţii arătând că focul se manifestă la mansardă. Pompierii intervin cu mai multe autospeciale, suprafaţa mansardei fiind de circa 100 de metri pătraţi. IPS Teodosie oficia o slujbă la Catedrala Arhiepiscopală, aflată în apropiere.

Pentru stingerea incendiului intervin şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, trei autoscări, un echipaj de descarcerare, un echipaj SMURD, o ambulanţă SAJ, fiind implicaţi peste 60 de pompieri pentru stingerea focului.

Mansarda are o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi și este din lemn.

incendiu arhiepiscopia tomisului

La ora la care pompierii au fost anunţaţi de producerea incendiului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie oficia la Catedrala Arhiepiscopală Acatistul Învierii Domnului. Catedrala Arhiepiscopală se află foarte aproape de locul incendiului. Slujba religioasă a fost transmisă pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, dar a fost întreruptă la un moment dat.

„Prima mașină de pompieri a intrat pe Arhiepiscopiei și a blocat intrarea. Restul mașinilor de pompieri au ocolit pentru că sunt stâlpișori ficși și nu au putut intra direct în spatele Arhiepiscopiei.”, spune un martor.

Recomandare: Stâlpișorii din zona peninsulară sunt și ilegali, și pericol public. Autoritățile dorm

Din informațiile noastre, la mansardă ar sta călugării. Palatul Arhiepiscopal este și mănăstire. Toți erau însă la slujbă oficiată de IPS Teodosie în momentul izbucnirii incendiului.

„Mi s-a comunicat că nu există nicio victimă și că nu există posibilitatea de extindere. Echipajele ISU lucrează la stingerea incendiului. A fost localizat. Eu acum mă aflu în București dar țin permanent legătura cu colegii mei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. De luni avem programat un program privind securitatea la incendiu.”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, într-o intervenție la Antena 3.

„Incendiul a cuprins toată mansarda. Din cauza vântului, focul s-a extins cu repeziciune. Înalt Prea Sfințitul Teodosie se roagă în Catedrală. Își duce slujba până la capăt. Ni s-a comunicat că nu există riscul să se extindă focul la Catedrală. Partea bună este că nu avem victime. Mansarda era locuită de călugări. Ei s-au autoevacuat. Documentele Arhiepiscopiei se află la etajele inferioare. Vom vedea despre ce pagube vorbim după stingerea incendiului. Ni s-a comunicat că în câteva zeci de minute ar trebui să fie lichidat”, a declarat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

„Avem certitudinea că nu este vorba de o mână criminală”, a mai spus acesta.

Reprezentanții ISU Constanța au confirmat că nu sunt victime.

Intervin și pompieri din Tulcea și Ialomița. Sunt câte două echipaje din fiecare județ.

Pompierii au reușit să localizeze incendiul la ora 00.02. Este afectată o suprafață de circa 800 de metri pătrați.

COMPLETARE: Așa arată Arhiepiscopia Tomisului după incendiu

COMPLETARE: Polițiștii au deschis un dosar penal în urma incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului

COMPLETARE: Cauza incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului. Ce spun pompierii

COMPLETARE: ISU: „Palatul Arhiepiscopal nu necesita autorizație de securitate la incendiu”

Istoricul Palatului Arhiepiscopiei

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în urmă cu aproape 100 de ani. Potrivit Patrimoniului Dobrogean, clădirea a fost ridicată între anii 1928-1932, după planurile arhitectului Ion D. Enescu.

Clădirea a fost construită în stil neobizantin. 

Între anii 1957-1977, în această clădire a funcţionat Muzeul de Arheologie. Apoi aici s-a mutat Biblioteca Judeţeană care a rămas în această clădire până în 1998.

Incendiul a fost lichidat la ora 01.27

Foto, video: Claboo Media, Constanța 100%, imagini amator


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Stâlpișorii din zona peninsulară sunt și ilegali, și pericol public. Autoritățile dorm

Dum oct. 16 , 2022
Scene incredibile s-au produs ieri în orașul Constanța. Arhiepiscopia Tomisului ardea ca o torță, dar autospecialele de pompieri nu puteau intra în zonă din cauza stâlpișorilor care blocau drumul. O ambiție a primarului PNL Vergil Chițac, cel care, dacă vă aduceți aminte, a blocat accesul în toată zona. Instanța a […]

V-ar putea interesa și: