Încep lucrările de reabilitare a sinagogii din Constanța

Foto: Cristian Hagi, 26 iunie 2024

Este oficial: încep lucrările de reabilitare a sinagogii din Constanța. Astăzi au fost făcuți primii pași concreți.

La fața locului a fost adus primul container folosit pentru șantier. Vor urma și altele.

La fața locului am găsit mai mulți angajați ai firmei care se ocupă de lucrări, Conest, din Iași. Printre ei și Ionuț Popa, managerul de proiect.

Foto: Cristian Hagi, 26 iunie 2024

Deși clădirea este într-un stadiu avansat de degradare, pentru el nu reprezintă o problemă. Firma din Iași s-a ocupat de proiecte asemănătoare. Ne dă câteva exemple, printre care castelul Sturdza de la Miclăușeni, construit în stil neogotic, a cărui reabilitare a fost o provocare dusă cu bine la capăt, dar și Mănăstirea Frumoasa din Iași, ctitorită în secolul al XVI-lea.

Autorizația de construire este emisă, urmează ca în foarte scurt timp să fie dat și ordinul de începe a lucrărilor de către Compania Națională de Investiții.

Într-un scenariu normal, acestea ar trebui să dureze circa un an și o lună, dar oricând pot apărea surprize, mai ales la o astfel de clădire.

Managerul de proiect va sta în Constanța pe toată durata lucrărilor.

Foto: Cristian Hagi, 26 iunie 2024

Construită în 1911 în stil maur

Sinagoga a construită în anul 1911, în stil maur, după planurile lui Adolf Linz, un arhitect care a proiectat zeci de case din zona orașului vechi. În perioada de prigoană a evreilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, sinagoga a servit drept depozit pentru armata germană care își adăpostea acolo muniția, alimentele neperisabile și hrana pentru cai destinate trupelor aflate pe frontul de Est. După anul 1944, sinagoga a fost reabilitată aproape în întregime și a fost redată comunității evreiești.

Constanța a mai avut o sinagogă, Templul Sefard (rit spaniol), care a fost demolat în perioada comunistă.

Demersurile de reabilitare a actualei sinagogi durează de cel puțin șapte ani.

Clădirea face parte dintre-o zonă unică în Europa, zona peninsulară a Constanței, unde, într-un areal de numai câteva sute de metri pătrați, regăsim o catedrală ortodoxă, o biserică catolică, o moschee, o biserică grecească și o sinagogă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Poliția scoate la concurs peste o mie de posturi de ofițeri

mie iun. 26 , 2024
Poliția Română scoate la concurs 1.053 de posturi de ofițeri de poliție, dintre care 600 de posturi de trecere din corpul agenților în corpul ofițerilor, precum și 453 de posturi, prin încadrare directă, din sursă externă. Înscrierile se fac on-line, până la data de 05 iulie a.c., ora 16.00, inclusiv […]
Sursa foto: Facebook/ Poliția Capitalei

V-ar putea interesa și: