„Închiriez apartament, exclus rromi”

Pe litoral se găsesc sute, probabil mii de apartamente de închiriat de la persoane fizice. Este vorba despre mici investitori care au cumpărat unul sau mai multe apartamente special în acest scop.

De multe ori aceștia funcționează legal, și-au făcut firme și plătesc niște impozite la stat, alteori închirierea se face la negru.

În unele cazuri, au apărut situații cel puțin ciudate. De exemplu, o persoană spune că oferă spre închiriere două apartamente, dar specifică foarte clar în anunț că nu închiriază rromilor. Mai include în categoriile excluse escortele și petrecăreții.

Anunțul este discriminatoriu.

Potrivit Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, „prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza criteriilor prevazute de legislatia in vigoare.”

Criteriile stabilite de legislația românească sunt:

  • rasa
  • nationalitate
  • etnie
  • limba
  • religie
  • categorie sociala
  • convingeri
  • sex
  • orientare sexuala
  • varsta
  • handicap
  • boala cronica necontagioasa
  • infectare HIV
  • apartenenta la o categorie defavorizata
  • precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, in condiții de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.

Mulți dintre cei care închiriază se plâng, pe de altă parte, de pagubele pe care le fac chiriașii. Am întâlnit însă asta la toate categoriile sociale, chiar și la străini.

Cum ar suna un anunț de genul: „Închiriez apartament, exclus moldoveni?” Sau anunțuri în care să scrie că nu se închiriază persoanelor cu handicap, martorilor lui Iehova, musulmanilor, tractoriștilor, etc?

Da, te enervezi când în apartament apare o stricăciune sau când, de exemplu, ți se fură lingurițele, cum se întâmplă des pe litoral, dar să excluzi anumite categorii este pe cât de ilegal, pe atât de periculos. Mergi pe o cărate pe care au mers și alții și care a dus la dezastre.

Vă imaginați cum ar fi dacă hotelurile din Europa ar adopta politica: „nu închiriem românilor”?

Și totuși, ceva trebuie făcut pentru ca turiștii care distrug apartamentele sau le tratează ca o cocină să plătească. Puteți citi AICI un articol concludent despre acest lucru.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Litoralul algelor. Peste 6.300 de tone au fos strânse în această vară

sâm aug. 17 , 2019
Administraţia Bazinală de Apă  Dobrogea – Litoral a strâns numai în ultimele două săptămâni, peste 1.300 de tone de alge din aproape toate staţiunile litoralului românesc. În urma condițiilor meteorologice din aceste zile fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ DOBROGEA – LITORAL  […]
alge litoral abadl

V-ar putea interesa și: