„Îndoiala”, o nouă premieră a Teatrului de Stat Constanța

Teatrul de Stat Constanța prezintă cea de-a patra premieră a stagiunii 2021 – 2022: „ÎNDOIALA” de John Patrick Shanley, în regia Dianei Mititelu.

Au fost programate trei reprezentații în avanpremieră ale acestei noi producții, sâmbătă, 9 aprilie, duminică, 10 aprilie, și vineri, 15 aprilie, de la ora 19:00. PREMIERA OFICIALĂ va fi sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 19:00.

Toate reprezentațiile vor avea loc la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A.

Diana Mititelu a câștigat anul trecut Premiul UNITER pentru debut, cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, montat tot la Teatrul de Stat Constanța.

De această dată, regizoarea și-a îndreptat atenția asupra unui text al dramaturgului și regizorului american de origine irlandeză John Patrick Shanley, piesa „Îndoiala”, laureată, în 2005, a Premiului Pulitzer și a Premiului Tony. Piesa a devenit și mai cunoscută în 2008, când a fost ecranizată, în regia autorului, cu o distribuție de excepție: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams și Viola Davis, primind mai multe nominalizări pentru Premiile Oscar.

Părintele Flynn și sora Aloysius, directoarea școlii parohiale ce funcționează pe lângă biserica catolică St Nicholas dintr-un cartier al New York-ului, intră în conflict atunci când sora James observă și raportează anumite indicii ale unui presupus abuz sexual al preotului asupra unui elev de culoare.

„Îndoiala poate fi o legătură la fel de puternică și de eliberatoare ca certitudinea. Când ești pierdut, nu ești singur”, spune Părintele Flynn în predica sa care deschide spectacolul.

În versiunea regizată de Diana Mititelu la Constanța, decorul este conceput de scenografa Andreea Săndulescu,costumele, de Ioana Ungureanu, iar universul sonor (sound design-ul) poartă semnătura Adrian Piciorea. Traducerea textului îi aparține lui Eugen Gyemant.

 În distribuție:

Părintele Brendan Flynn: Iulian Enache

Sora Aloysius Beauvier: Dana Dumitrescu

Sora James: Cristiana Luca

Doamna Muller: Laura Iordan-Adrian

Diana Mititelu, regizoare: „Spectacolul „Îndoiala” este o parabolă ce scoate în evidență acest sentiment copleșitor al incertitudinii care ne tulbură relația pe care o avem cu adevărul. Este un spectacol vital în această perioadă de tensiune ideologică, în care emoționalul a luat locul gândirii critice, în care dialogul s-a transformat într-o dezbatere continuă și în care viața, în toate nuanțele și complexitatea ei, este redusă la două extreme: vinovat sau nevinovat, bine sau rău, adevărat sau fals. Cred că un spectacol al cărui scop este să exerseze răbdarea de a înțelege perspective diferite este mai mult decât necesar”.

*******

Diana Mititelu a absolvit Regie teatru în 2015, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, spectacolul său de licență fiind „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, spectacol care se află încă în repertoriul Teatrului de Stat Constanța. A urmat apoi cursurile de master la secția Regie teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) București (clasa prof. univ. Alexandru Darie, asist. univ. Vladimir Anton).

Spectacolul său de disertație, „Tragedia omului” după Imre Madàch, a fost un succes și a fost preluat, în cadrul programului 9G, de Teatrul Național „I.L.Caragiale” București.

Cel de-al treilea spectacol regizat de Diana Mititelu, „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, a avut premiera pe scena Teatrului de Stat Constanța, a fost selectat pentru numeroase festivaluri și a fost adaptat la sistemul vizionării VR (realitate virtuală). Pentru acest spectacol regizoarea a primit Premiul UNITER pentru debut în 2021.

*******

Dramaturg, scenarist și regizor american de origine irlandeză, John Patrick Shanley a câștigat în 1988 Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original pentru filmul Moonstruck (cu Cher și Nicholas Cage în rolurile principale. Piesa sa, „Îndoiala – o parabolă”, a primit, în 2005, Premiul Pulitzer pentru dramă și Premiul Tony pentru cea mai bună piesă; a scris și regizat adaptarea cinematografică a piesei, fiind nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.

*******

Cu un portofoliu considerabil, ce include creația decorurilor și costumelor pentru producții montate de unii dintre cei mai buni regizori din România, scenografa Andreea Săndulescu se află la a doua colaborare cu TSC. Decorul conceput de ea pentru spectacolul „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu, este ingenios, versatil și cu o valoare estetică incontestabilă, completând concepția regizorală și contribuind consistent la realizarea unui spectacol ce a fost întâmpinat cu entuziasm de public și care a fost selectat pentru Festivalul Național de Teatru 2021.

*******

Ioana Ungureanu este la a doua colaborare cu Diana Mititelu, prima fiind scenografia pentru producția „Tragedia omului”, spectacol aflat în repertoriul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

*******

Adrian Piciorea și-a descoperit la 14 ani pasiunea pentru sound design. A învățat să compună muzică de unul singur și, datorită studiilor sale teatrale – este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, specializarea Arta actorului – reușește să înțeleagă cu ușurință viziunile creative ale regizorilor cu care colaborează și să realizeze universuri sonore ce completează fericit aceste viziuni. Fișa lui de creație include spectacole create de valoroși regizori, majoritatea din generația tânără, dar și filme lansate în ultimii ani.

*******

Biletele la spectacolele Teatrului de Stat Constanța pot fi achiziționate pe platforma Mystage – http://bit.ly/2lr2cFz

sau de la casa de bilete situată chiar în incinta Sălii Studio,

strada Ion Lahovari nr. 2A, vizavi de parcul Arheologic.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cultură cu bingo și capuccino în Constanța

mie apr. 6 , 2022
Municipiul Constanța are un regulament de publicitate stradală care interzice excesele. Au dispărut coroanele funerare de pe străzi, dar și mesh-urile de pe Casa de Cultură. O minune nu ține însă prea mult, mai ales la noi. „Săptămânal discut cu Poliția Locală pentru respectarea regulamentului de publicitate. Se fac controale, […]

V-ar putea interesa și: