O echipă formată din mai mulţi medici români şi străini au prelevat joi, mai multe organe de la o fată de 15 ani, de origine spaniolă, victimă a accidentului de duminică seara, de pe DN1, din Hula Bradului, unde au murit în total patru oameni.
„Astăzi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a avut loc o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacientă în vârstă de 15 de ani, cetăţean străin, aflată în moarte cerebrală. Aceasta este cea de-a treia prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unităţi sanitare din Sibiu, după cele din lunile mai şi octombrie. Procesul de prelevare a început în cursul nopţii, în jurul orei 01.00 şi s-a încheiat după aproximativ 8 ore. Au fost recoltate următoarele organe: cordul, plămânii, rinichii precum şi ţesut osos şi corneea”, se arată în comunicatul de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.
Potrivit sursei citate, pacienta, în vârstă de 15 de ani, a fost internată în data de 4 decembrie, în stare critică (intubată), fiind politraumatizată în urma unui accident rutier. Traumatismele incompatibile cu viaţa au dus la diagnosticul de moarte cerebrală, pacienta devenind astfel potenţial donator de organe. Ca urmare, echipa medicilor din Secţia Clinică Anestezie Terapie Intensivă implicată în procesul de donare, s-a mobilizat cu rapiditate şi a demarat procedurile legale în vederea prelevării sub coordonarea medicului şef al Secţiei, Conf.univ.dr. Mihai Sava care are calitatea de „key donation person”, identifică potenţialii donatori şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Un rol esenţial în derularea procesului au avut Dr. Alina Bereanu – medic primar ATI, locţiitorul coordonatorului local de transplant şi Dr. Ioana Codru, medic primar ATI., care are la rândul său calitatea de locţiitor al „key donation person” în cadrul programului. Acordul pentru donare a fost obţinut de la familia pacientei de către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, sprijinit în discuţiile cu familia de către Dr. Raluca Drăgulescu, medic specialist ATI. După obţinerea acordului, au fost demarate cu rapiditate procedurile necesare prelevării, luându-se legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.
„La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din România, Germania şi Elveţia. Cordul a fost prelevat de o echipă de la Spitalul Universitar din Hamburg, condusă de Dr. Henning Carstens iar plămânii de o echipă de la Spitalul Universitar din Zurich, coordonată de Dr. Caviezel Claudio. De cordul şi plămânii donatoarei vor beneficia pacienţi din Germania şi Elveţia, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenţia Naţională de Transplant, care a autorizat procedurile”, se mai arată în comunicat.
Ficatul pacientei a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Dan – Alin Pop. Pentru prelevarea ligamentelor şi ţesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina iar corneea a fost recoltată de o echipă din Sibiu, coordonată de Dr. Dorina Popa, medic şef al Compartimentului Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea a fost ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.
„În cei peste 9 ani de activitate în centrul de prelevare de organe de la Sibiu am învăţat că dincolo de durerea cauzată de pierderea cuiva drag, există multă umanitate. Există empatie şi bucuria de ajuta pe cineva aflat în suferinţă, de a ajuta pacienţi a căror viaţă atârnă de un fir de aţă, de o speranţă. Şi iată că această speranţă prinde contur prin gesturile altruiste ale familiilor unor pacienţi care nu mai pot fi salvaţi, dar dau şansa la viaţă altor oameni. Cuvintele sunt prea puţine pentru a putea descrie încărcătura emoţională şi importanţa unui astfel de proces. Mulţumesc, în numele pacienţilor şi echipei de medici, aparţinătorilor care au fost de acord cu prelevarea. De asemenea, mulţumesc echipei medicale de la Sibiu şi echipelor medicale de prelevare pentru că organele au fost prelevate în fereastra optimă pentru a ajunge rapid şi sigur în centrele de transplant”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.
Cum s-a produs tragedia
O tânără de 21 de ani și părinții ei, toți – cetățeni spanioli, au fost uciși duminică seara, într-un accident rutier petrecut pe DN1, în apropiere de Sibiu. Autoturismul lor a fost lovit de un altul, care încerca să facă o depășire neregulamentară, peste linia continuă, spun polițiștii. În mașina victimelor, se mai afla și mezina familiei, o adolescentă de 15 ani. Este cea de la la s-au prelevat organele.
Familia din Las Palmas de Gran Canaria călătorea cu o mașina închiriată și era, probabil, în vacanță. Părinții au murit pe loc, iar fiica cea mare – în drum spre spital. Sunt victimele nevinovate ale unei depășiri riscante, după cum au stabilit polițiștii.