Înșelăciunile prin metoda accidentul, varianta Covid-19, s-au înmulțit

telefon fix
Infractorii sună de obicei pe telefonul fix

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din IPJ Constanța desfășoară activități de informare și avertizează cetățenii să își ia măsuri de prevenire, astfel încât să nu devină victime ale infracțiunii de înșelăciune prin metoda accidentul – varianta COVID-19.

La data de 1 februarie a.c., în jurul orei 23.00, polițiștii Secției 2 au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, de 63 de ani, care a sesizat o tentativă la infracțiunea de înșelăciune.

Aceasta le-a relatat polițiștilor faptul că, în aceeași seară, a fost contactată, pe telefonul fix, de către o persoană, care s-a recomandat a fi fiul său. Bărbatul i-a transmis că este infectat cu virusul COVID-19 și, pentru că este într-o stare foarte gravă, are nevoie de ajutor financiar pentru a achiziționa un aparat de oxigen.

Femeia a realizat că este vorba despre o înșelăciune, așa că a închis telefonul, după care a sesizat organele de poliție.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul tentativei la infracțiunea de înșelăciune.

„Specific acestui mod de operare este faptul că persoanele sunt contactate telefonic de necunoscuți care, prin atribuirea unor calități false și relatând diferite pretexte, precum și infectarea cu virusul SARS-COV-2 și internarea în spital a unor membri apropiați de familie, încearcă să le inducă în eroare, solicitându-le diferite sume de bani.”, spun polițiștii constănțeni.

În acest context, sub pretextul achiziționării de aparatură medicală necesară vindecării, persoanelor le sunt solicitate sume importante de bani, chiar și mii de euro.

Polițiștii constănțeni vă sfătuiesc să aveți în vedere următoarele aspecte:

– nu aveți încredere în persoane necunoscute, oricât de binevoitoare ar părea. Escrocii mizează tocmai pe reacția emoțională puternică de moment;

– cereți persoanei care v-a sunat cât mai multe indicii privind unitatea medicală, unde s-ar afla așa-zisul pacient, și sunați pentru confirmare;

– verificați autenticitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a unei rude/cunoștințe, pe numărul de telefon pe care îl aveți dumneavoastră, nu pe cel oferit de persoana apelantă;

– cu toate că acela care vă sună „vă recomandă” să fiți discret sau vă spune că nu puteți lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autoritățile i-au ridicat telefonul, nu aveți încredere în el. Trebuie să știți că reprezentanții medicali, ai poliției sau ai parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale bolnavilor, ale

celor implicați în accidente rutiere sau de altă natură;

– nu depuneți bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid, către persoane necunoscute;

– anunțați Poliția la numărul de urgență 112;

– în niciun caz nu acceptați o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un polițist.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Înșelăciunile prin metoda accidentul, varianta Covid-19, s-au înmulțit

  1. Toate recomandarile sunt bune exceptia fiind „– anunțați Poliția la numărul de urgență 112;” o faci degeaba

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Teatrul de Stat Constanța joacă în weekend, deși nu mai are, temporar, sală

mie feb. 2 , 2022
În weekend-ul care urmează, Teatrul de Stat Constanța prezintă două spectacole, în două locații diferite.  Vineri, 4 februarie, la ora 19:00, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța – „#acedesiguranță”, de Ionuț Sociu, regia Bobi Pricop, un spectacol instalație dedicat adolescenților. „#acedesiguranță” este o producție teatrală care are la bază o […]

V-ar putea interesa și: