La ceas aniversar, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, alături de Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța și Teatrul Elpis Constanța, continuă cea de-a doua ediție a proiectului județean Istorie și civilizație în Dobrogea multiculturală, dedicat celebrării conviețuirii pașnice între etniile din acest spațiu care împreună au făcut istorie și au contribuit la formarea unei memorii colective.
Acest proiect se bazează pe transdisciplinaritate, o abordare care depășește granițele disciplinelor tradiționale, pentru a oferi o viziune integrată și holistică asupra realității. Implicarea cadrelor didactice, a elevilor, și a reprezentanților comunității locale subliniază importanța colaborării intergeneraționale și a schimbului de cunoștințe pentru promovarea valorilor culturale, literare și istorice ale Dobrogei. Fiecare contribuție, fie că este vorba de lucrări științifice, proiecte artistice sau mărturii orale, adaugă valoare efortului colectiv de-a păstra și a promova patrimoniul multicultural al regiunii.
Pe data de 13 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța, se va desfășura Simpozionul Dobrogea multiculturală, având ca participanți cadre didactice și elevi. Această activitate este dedicată elevilor de nivel liceal și se desfășoară pe două secțiuni cu participare directă:
- Dobrogea între mit și realitate
- Istorie și societate în Dobrogea
De asemenea, activitatea continuă în data de 13 noiembrie 2024, la Teatrul Elpis, Constanța, unde, începând cu ora 14.30, se derulează un program artistic, Armonii interculturale dobrogene, care include o varietate de elemente culturale, ce reflectă diversitatea etnică a zonei prin dansuri, muzică și port popular. În cadrul acestei activități vor fi premiați elevii care au participat la cele trei concursuri județene din cadrul proiectului:
- Concursul județean Monumente din patrimoniul cultural dobrogean
- Concursul județean Dobrogea prin ochi de copil
- Concursul județean Tradiție și modernitate în pictura dobrogeană – Alexandru Ciucurencu
Evenimentul se dorește a deveni o tradiție de celebrare a patrimoniului cultural și istoric, o ocazie deosebită de a sărbători și de a înțelege profund moștenirea noastră culturală.